Η αναγκαία λύση συνεργασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Οι καταστροφές από φυσικά φαινόμενα καθώς και από τις πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν αφήσει ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα. Οι αποζημιώσεις έχουν φθάσει σε επίπεδα πρωτοφανή και οι ζημιές δεν αποκαταστάθηκαν πλήρως παρά την αρωγή του κράτους. Μοναδική εξαίρεση οι λίγες- ελάχιστες-  στο σύνολό τους περιπτώσεις καλυμμένες από ιδιωτική πρωτοβουλία. Το φαινόμενο είναι ισχυρό και απασχολεί κυβέρνηση, θεσμούς και ιδιώτες. Σχετική προσέγγιση γίνεται στην έκθεση της ΤτΕ μαζί με άλλες επισημάνσεις σχετικές με τις λύσεις που μπορεί να δοθούν.

“Δεδομένου ότι το κράτος πρέπει να μεριμνά για την προστασία του συνόλου των πολιτών του, θα πρέπει  η στήριξη προς τους πληγέντες από Φυσικά Φαινόμενα να είναι επαρκώς διευρυμένη και να μη βασίζεται στις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες, δεν θα πρέπει όμως να επιβαρύνονται συστηματικά οι φορολογούμενοι” τονίζεται σε κάποιο σημείο.

Επίσης επισημαίνεται “ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επιτευχθεί αυτό είναι η ενίσχυση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης στην παροχή προστασίας έναντι αυτών των κινδύνων. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με την παροχή φορολογικών κινήτρων στους Έλληνες πολίτες για να ασφαλιστούν, αλλά και μέσω της σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μιας πολιτικής που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δείξει ότι ο σχεδιασμός τέτοιων εργαλείων, όπως η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τα θέματα φυσικών καταστροφών, βασίζεται σε αρχές που θα πρέπει να καθοριστούν εξ αρχής και οι οποίες περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα:

Οι αποφάσεις λαμβάνονται και οι δράσεις συντονίζονται μέσω ενός κοινού κεντρικού μηχανισμού στον οποίο συμμετέχουν κρατικοί φορείς και ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

 Προβλέπεται η όσο το δυνατόν περισσότερο διευρυμένη συμμετοχή φυσικών και νομικών προσώπων, που θα είναι οι αποδέκτες των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 Η ευθύνη, αλλά και το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων επιμερίζονται με τρόπο διαφανή μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ώστε να αποφεύγονται κενά, αλλά και επικαλύψεις αποζημιώσεων.

Τα εργαλεία περιλαμβάνουν στο σχεδιασμό τους την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης των εν λόγω κινδύνων και προσαρμογής στις επιπτώσεις τους.”

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί, αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ για το 2021 ότι μόνο μέσω ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, μπορεί να σχεδιαστεί μια βιώσιμη και αποτελεσματική σε μακροχρόνιο ορίζοντα λύση, η οποία θα παρέχει επαρκή προστασία στους Έλληνες πολίτες από τις φυσικές καταστροφές και από τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική κρίση

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics