Ι. Χατζηθεοδοσίου: Όχι ΦΠΑ σε συναλλαγές μεταξύ μεσιτών & ασφαλιστικών πρακτόρων

Επί τάπητος το θέμα της μη ένταξης σε καθεστώς ΦΠΑ της τυχόν οικονομικής συναλλαγής μεταξύ μεσιτών και ασφαλιστικών πρακτόρων έθεσε  ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου στους αρμόδιους κυβερνητικούς εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ σε συνάντηση που είχε στο περιθώριο εκδήλωσης, με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών  υποστήριξε την πρόταση αυτή, και ζήτησε να μείνει  εκτός ΦΠΑ τέτοια συναλλαγή η οποία μπορεί να προκύψει στο πλαίσιο λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς.

Να σημειωθεί ότι το ειδικό αυτό θέμα, αφορά το ενδεχόμενο κατά οποίο ασφαλιστικός πράκτορας συστήσει σε μεσίτη ασφαλίσεων κάποιον ενδιαφερόμενο προς ασφάλιση, προκειμένου ο δεύτερος (δηλαδή ο μεσίτης) να αναλάβει την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και να ολοκληρώσει την ασφάλεια.

Η σύσταση, μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται η τεχνογνωσία του μεσίτη προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο ενδιαφερόμενος προς ασφάλιση.

Οπότε και εάν  επιτευχθεί κάποιο σχετικό αποτέλεσμα και γίνει η ασφάλιση τότε στην περίπτωση που ο μεσίτης θέλει να αποδώσει σε αυτόν που του σύστησε τον πελάτη κάποιο χρηματικό ποσό, αυτό να  είναι εκτός καθεστώς ΦΠΑ,  παρά το γεγονός ότι θα αφορά εμπορική συναλλαγή και όχι  αμοιβή διαμεσολάβησης  η οποία εκ του νόμου εξαιρείται του ΦΠΑ.

Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την αγορά της διαμεσολάβησης και το ΕΕΑ ενδιαφέρεται να το οριοθετήσει προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές αρρυθμίες που θα είναι σε βάρος του κλάδου.

© INSURANCE EEA 2021. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics