Ι. Χατζηθεοδοσίου στη βουλή: «Απλοποιείστε την αδειοδότηση των επιχειρήσεων»

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Τρίτης 13 Απριλίου,  τοποθετήθηκε με ομιλία του στην συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, και αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να αδειοδοτηθεί μία επιχείρηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που έχει πολλές φορές στο δημόσιο διάλογο το Ε.Ε.Α.  Το θέμα της Επιτροπής ήταν σχετικό και είχε ως εξής:: «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ: «Πλέον ο επιχειρηματίας δεν χρειάζεται να περιμένει το κρατικό κλιμάκιο που θα ασκήσει τον έλεγχο, για να ανοίξει τα ρολά της επιχείρησης του. Εφόσον έχει συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο έλεγχος μπορεί να γίνει και εκ των υστέρων. Όμως –και αυτό είναι το κομβικό σημείο- με την επιχείρηση του ανοιχτή. Είναι μία λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς στο παρελθόν και σε ανάλογες περιπτώσεις, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να είχε στην κατοχή του τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όμως ήταν υποχρεωμένος να περιμένει πότε θα περάσει ο έλεγχος»,

ΣΗΜ: Μετά το video ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του.

Ι. ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

«Η σημερινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αφορά ένα θέμα που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει βάλει πολλές φορές στο δημόσιο διάλογο και το έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Κάτι που σε αυτή τη χρονική στιγμή πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα όλων μας, καθώς επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες ταλανίζονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Αναφέρομαι στην απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να αδειοδοτηθεί μία επιχείρηση. Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, έρχεται να συμπληρώσει το νόμο 4442/2016, εντάσσοντας σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και απλουστεύοντας διαδικασίες για μια σειρά άλλες, για τις οποίες για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος απαιτείται έγκριση από την αρμόδια αρχή πριν την έναρξη λειτουργίας τους. Μπορώ να πω ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση σε ότι έχει να κάνει με το μοντέλο αδειοδότησης. Πλέον ο επιχειρηματίας δεν χρειάζεται να περιμένει το κρατικό κλιμάκιο που θα ασκήσει τον έλεγχο, για να ανοίξει τα ρολά της επιχείρησης του. Εφόσον έχει συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο έλεγχος μπορεί να γίνει και εκ των υστέρων. Όμως –και αυτό είναι το κομβικό σημείο- με την επιχείρηση του ανοιχτή. Είναι μία λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς στο παρελθόν και σε ανάλογες περιπτώσεις, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να είχε στην κατοχή του τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όμως ήταν υποχρεωμένος να περιμένει πότε θα περάσει ο έλεγχος. Και δεν είναι υπερβολή να πω ότι σε κάποιες περιπτώσεις, υπήρχε καθυστέρηση αρκετών μηνών. Δηλαδή μιλάμε για μία ιδιότυπη ομηρία. Οπότε η λύση που προωθείται για ελέγχους εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην τόνωση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Και παράλληλα καταπολεμείται η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η κακοδιοίκηση, ακόμα και η διαφθορά.
Αυτό που επίσης πρέπει να επισημανθεί είναι ότι σε περίπτωση που ρισκάρει κάποιος να λειτουργήσει την επιχείρηση του χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, κινδυνεύει με βαρύτατες συνέπειες. Οπότε πρέπει να το σκεφθεί κάποιος πολύ προσεκτικά το ρίσκο που θα αναλάβει. Μόνο αν είναι απολύτως σίγουρος ότι δεν λείπει κάτι από τον φάκελο του, έχει νόημα να ξεκινήσει την άσκηση της δραστηριότητας του.
Θετικό δείγμα γραφής αποτελούν οι δράσεις ψηφιακής διακυβέρνησης που υλοποιούνται και στο πεδίο απλούστευσης διαδικασιών με την ηλεκτρονική πύλη Notify Business (notifybusiness.gov.gr) όπου οι αρμόδιες εποπτικές αρχές ενημερώνονται από τον φορέα μιας οικονομικής δραστηριότητας για την έναρξη εγκατάστασης ή/και λειτουργίας της δραστηριότητάς του και για οποιαδήποτε μεταβολή σχετικά με αυτήν.
Σε αυτό σημείο όμως θέλω να επισημάνω το θέμα των μηχανισμών ελέγχου. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είναι δομημένοι και όχι να γίνονται για τυπικούς λόγους. Μην ξεχνάμε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων τίθενται θέματα ασφαλείας, ενώ μπορεί να προκύψουν και θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Οπότε η Πολιτεία οφείλει να ενδυναμώσει αυτούς τους μηχανισμούς, έτσι ώστε να υπάρχουν ίσα μέτρα και σταθμά για όλους και ταυτόχρονα να περιοριστεί στο ελάχιστο ο όποιος κίνδυνος για καταναλωτές, εργαζόμενους, ακόμα και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες. Με αυτό το βήμα που γίνεται, εκτιμώ ότι κάποιοι τομείς της επιχειρηματικότητας διευκολύνονται σημαντικά. Ο στόχος όμως που πρέπει να τεθεί είναι η στήριξη του συνόλου της υγιούς επιχειρηματικότητας. Σε αυτή τη χρονική στιγμή όλες οι επιχειρήσεις –κυρίως οι μικρομεσαίες που αποτελούν και το 99,2% της επιχειρηματικότητας στη χώρα- δίνουν αγώνα επιβίωσης. Όμως κάποια στιγμή η πανδημία θα τελειώσει. Απευθυνόμενος λοιπόν στην κυβέρνηση και σε σε όλα τα πολιτικά κόμματα, θέλω να τονίσω την ανάγκη εκπόνησης ενός αναπτυξιακού μοντέλου μακρόπνοης διάρκειας που θα εστιάσει στη δυναμική και στην αξιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Κανένα παραγωγικό μοντέλο δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία, αν δεν συμπεριλαμβάνει αυτή την καθοριστική για την οικονομία μας παράμετρο. Ενίσχυση της απασχόλησης, αύξηση των κρατικών εσόδων, αναπτυξιακές προοπτικές, προσέλκυση επενδύσεων, όλα περνάνε από την επιχειρηματικότητα. Για αυτό και επιμένω στην ανάγκη ενός σχεδίου με τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση που θα δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, την επιμόρφωση. Με στοχευμένα μέτρα στήριξης και γόνιμο διάλογο πολιτικών δυνάμεων, φορέων αλλά και της κοινωνίας, εκτιμώ ότι ο μεγάλος εθνικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί.»

© INSURANCE EEA 2021. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics