Ημερίδα ΕΕΑ-ΕΑΔΕ: Ήταν όλοι εκεί!

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, με προσέλευση που ξεπέρασε τις προβλέψεις των διοργανωτών και τους υποχρέωσε να πουν ότι την επόμενη αντίστοιχη εκδήλωση θα την κάνουν σε στάδιο (!) τέθηκαν όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, με προσέλευση που ξεπέρασε τις προβλέψεις των διοργανωτών και τους υποχρέωσε να πουν ότι την επόμενη αντίστοιχη εκδήλωση θα την κάνουν σε στάδιο (!) τέθηκαν όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά σε αυτή την κρίσιμη φάση μετάβασής της.

Το θέμα της ημερίδας "η ασφαλιστική διαμεσολάβηση σε κρίσιμο σταυροδρόμι" που πραγματοποίησαν το ΕΕΑ και η ΕΑΔΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έφερε κοντά όλους τους φορείς της αγοράς: διαμεσολαβητές, επιχειρήσεις, συλλογικότητες, αντιμέτωπους με ένα βασικό ζήτημα, την ενίσχυση της ενότητας και της αξιοπιστίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της συγκυρίας και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρονται.

Στο χαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε ότι η αγορά σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά έχει και ευκαιρίες. Κάποια από τα προβλήματα είναι έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση των απευθείας πωλήσεων από τις εταιρείες, ενώ κάποια από τα θετικά είναι ο μεγάλος αριθμός των ανασφάλιστων ο οποίος αναμένεται να μειωθεί, τα νοσοκομειακά προγράμματα και η ασφάλιση κατοικιών που έχουν προοπτικές και οι νέες μορφές ασφάλισης που εμφανίζονται στην αγορά.

Ο Αλέξανδρος Ραφαηλίδης πρόεδρος ΕΑΔΕ, που ακολούθησε στο βήμα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα βρίσκεται στην 6η συνεχόμενη χρονιά κρίσης η οποία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ασφαλιστική αγορά, με την πίτα της συνεχώς να συρρικνώνεται.

Επιπλέον νέα κανάλια διανομής εμφανίζονται με την εποπτική αρχή να προσπαθεί να θέσει τους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί όμως που, πρέπει να μπουν σύμφωνα με τον κ. Ραφαηλίδη δεν πρέπει να είναι κοστοβόροι. Κεντρικό στόχο της EΑΔΕ έθεσε ο πρόεδρός της, τη διαφύλαξη και τη στήριξη του χαρτοφυλακίου των επαγγελματιών.

Την αναζήτηση κοινού παρανομαστή από όλους τους φορείς της διαμεσολάβησης αλλά και την εποπτεία ζήτησε κατά την ομιλία του στην ημερίδα της ΕΕΑ – ΕΑΔΕ «Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση σε κρίσιμο σταυροδρόμι», ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, επισημαίνοντας ότι το επάγγελμα του ασφαλιστή χρειάζεται αυτορύθμιση, διαφάνεια και εξωστρέφεια.

Ειδικότερα, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου παρουσιάζοντας το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται σήμερα η ασφαλιστική αγορά έδωσε ιδιαίτερη βάση στο πρόβλημα της υπασφάλισης στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η υποασφαλισμένη αγορά είναι περισσότερο υποασφαλισμένη από πέρυσι», τονίζοντας το κόστος για την κοινωνία και ζητώντας την ενίσχυση της αξιοπιστίας του κλάδου.

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ Μ. Αντωνάκη στην ομιλία της έκανε λόγο για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά και την Ελλάδα.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή αγορά όπως χαρακτηριστικά επισήμανε οι «φάκελοι που συζητούνται σήμερα είναι το Solvency II, οι συντάξεις, το θέμα της διανομής των προϊόντων, η IMD2, το θέμα της εμφάνισης των αμοιβών, η οδηγία για τις κατευθείαν πωλήσεις, και ο συστημικός κίνδυνος.»

Σε ανακοίνωσή της για την ημερίδα η ΕΑΔΕ τονίζει:

''Η Ημερίδα που διοργανώσαμε από κοινού η ΈΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ και το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, για το «Κρίσιμο σταυροδρόμι της Διαμεσολάβησης », εξελίχθηκε σε μία ουσιαστική, εφ΄ όλης της ύλης και σε βάθος ανάλυση των θεμάτων που απασχολούν την Ασφαλιστική αγορά και την Διαμεσολάβηση γενικότερα.

Σε μία πρωτοφανή σε όγκο και οικουμενικότητα εκδήλωση, όπου προσήλθαν εκατοντάδες συνάδελφοι από όλες τις βαθμίδες, τέθηκαν τα θέματα του Κώδικα Δεοντολογίας και των αλλαγών που θα επέλθουν στο επάγγελμα, θέματα Εποπτείας, εμπορικής αξίας της παραγωγής των Διαμεσολαβούντων και διασφάλισής της, ανάγκης νέων συμβάσεων συνεργασίας, ευθυνών των Διαμεσολαβούντων σε περιπτώσεις ανακλήσεως αδειών, χαμηλών ασφαλίστρων, εισπράξεων, αθέμιτων πρακτικών, αξιοπιστίας, φερεγγυότητας, ανασφάλιστων οχημάτων, χρεών του Επικουρικού Κεφαλαίου και ζητημάτων που αφορούν την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών γραφείων και της προοπτικής τους στο μέλλον.

Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο και μετά τις ομιλίες και τις αναλύσεις των θεμάτων στα δύο πάνελς που σχηματίσθηκαν, άνοιξε κύκλος ερωτήσεων και τοποθετήσεων υψηλού επιπέδου από τους παρευρισκόμενους.

Στην εκδήλωση που άνοιξε με χαιρετισμούς του Γ. Γραμματέα του ΕΕΑ, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, του Προέδρου της ΕΑΔΕ, κ. Αλ. Ραφαηλίδη, του Προέδρου της ΕΑΕΕ, κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου, του Οικονομικού Επόπτη του Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Κων. Μαρκουλιδάκη, και του κ. Αν. Κασκαρέλη Διευθύνοντος Συμβούλου της ΥΔΡΟΓΕΙΟΥ Ασφαλιστικής,

μίλησαν, η Γεν. Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κα Μαργ. Αντωνάκη, με θέμα : “Ελληνικές & Ευρωπαϊκές Εξελίξεις στην Ιδιωτική Ασφάλιση”, ο κ. Δ. Ζορμπάς, Πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου, για τον νέο Νόμο για το Επικουρικό Κεφάλαιο και τις Επιπτώσεις από ανακλήσεις αδειών Εταιρειών, και ο κ. Παν. Παντελής , Φοροτεχνικός, για την βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Πρακτορείων.

Στην συνέχεια τα θέματα της Διαμεσολάβησης τέθηκαν σε δύο πάνελς συζήτησης με Συντονιστή τον Δημοσιογράφο κ. Γ. Παχουλάκη.

Ο κύριος Γ.Βασιλάτος, η κ.Ε.Γρυπάρη, ο κύριος Δ.Γαβαλάκης η κυρία Δ.Λύχρου και ο συντονιστής των πάνελ κύριος Γ.Παχουλάκης.Στο πρώτο πάνελ μετείχαν οι κ.κ. Γ. Βασιλάτος, Γεν. Διευθυντής Metlife Alico, Δημήτρης Γαβαλάκης, Πρόεδρος ΠΣΣΑΣ, Ελένη Γρυπάρη, Πρόεδρος ΠΣΑΣ και Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος ΕΕΑΕ, και ανέλυσαν τις Νέες υποχρεώσεις και ευθύνες του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή καθώς και την υπεραξία που προσδίδει η ενεργή παρουσία του στην πώληση.

Στο δεύτερο πάνελ, μετείχαν οι κ.κ. Γ. Καραβίας, Πρόεδρος ΣΕΜΑ, Κ. Μπερτσιάς, Γεν. Διευθυντής ΜΙΝΕΤΤΑ, Ολ. Νικολαϊδου, Γεν. Γραμματέας ΠΟΑΔ και Γ. Χατζηθεοδοσίου, Γεν. Γραμματέας ΕΕΑ, και ανέπτυξαν θέματα Διαχείρισης ασφαλίστρων, εμπορικών δικαιωμάτων, επιχειρηματικότητας και προοπτικών του επαγγέλματος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκ μέρους της ΔΕΙΑ, η κα Μαρία Κρητικού, και ο κ. Ιωάν. Βανταράκης, από την ΕΑΕΕ ο Πρόεδρος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και οι κ.κ. Μαργ. Αντωνάκη, Σάντρα Κοκονέτση και Εύη Τσιούρη, από την ΟΑΣΕ ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης, από την Ένωση Διαμεσολαβητών Κύπρου ο κ. Αλ. Ιεροκηπιώτης, από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΑΕΓΑ, ο κ. Νότης Βαγιακάκος Διευθύνων Σύμβουλος της GERLING, η κ. Ίντα Ελευθερίου, Πρόεδρος της RERSONAL Aσφαλιστικής, o κ. Nίκος Μακρόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΕΓΑ, ο κ. Θάνος Μελακοπίδης Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΣΑΕ, και πέραν των ομιλητών, πλήθος στελεχών των Ασφαλιστικών Εταιρειών και της Διαμεσολάβησης.

Εκφράζουμε την μεγάλη μας ικανοποίηση προς τους Συναδέλφους, που με την μαζική τους προσέλευση και την ουσιαστική παρουσία τους σε όλη την διάρκεια της τετράωρης εκδήλωσης, δικαιώνουν την πρωτοβουλία μας, δείχνουν το ενδιαφέρον και τον αγώνα που κάνουν και οι ίδιοι καθημερινά, και μας υποχρεώνουν σύντομα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να επανέλθουμε, εστιάζοντας θεματικά, στα φλέγοντα θέματα που παραμένουν ανοικτά .'' 

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΕΕΑ για την ημερίδα.

 

Δείτε  video και φωτογραφίες  από την ημερίδα

 

 

(Από δεξιά προς τα αριστερά) Ο κύριος  Κ.Μπερτσιάς, ο κύριος  Κ.Μαρκουλιδάκης, η κυρία Ε.Γρυπάρη και ο κύριος Ν.Μακρόπουλος.

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα της εκδήλωσης.

 

 

 

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics