Ημερίδα ΕΕΑ- ΕΑΔΕ. Μέρος 2ο. Ειδικά προβλήματα διαμεσολαβούντων-βιντεο

Επειδή οι εισηγήσεις των ομιλητών ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και η πληροφόρηση που παρείχαν στους διαμεσολαβούντες πολύτιμη, παραθέτουμε σήμερα τα πλήρη βίντεο των ομιλιών τους.

Τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαμεσολαβούντες εκτέθηκαν  στην Ημερίδα που πραγματοποίησαν,  στις 18 Ιουνίου 2014, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος με θέμα: «Οι ανατροπές στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση – Το νέο τοπίο με την εφαρμογή των Πράξεων 30 & 31 της ΤτΕ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ της Αίγλης του Ζαππείου.

Επειδή οι εισηγήσεις των ομιλητών ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και η πληροφόρηση που παρείχαν στους διαμεσολαβούντες πολύτιμη, παραθέτουμε σήμερα τα πλήρη βίντεο των ομιλιών τους.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε σε πολλά φλέγοντα θέματα που απασχολούν την αγορά. Όσον αφορά τις πράξεις 30/31 και την προείσπραξη, δήλωσε πως είναι μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής για εταιρείες, διαμεσολαβούντες και καταναλωτές. Όσον αφορά στη φορολογία,  τόνισε πως είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου δεν ισχύει η φοροαπαλλαγή για τα ασφάλιστρα ομαδικών και ατομικών ασφαλίσεων, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά και όσον αφορά τον συμπληρωματικό ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.  Αναφερόμενος στο θέμα των συμβάσεων μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβούντων, υπογράμμισε την ύπαρξη καταχρηστικών όρων σε πολλές εξ αυτών, καθώς και στην ανάγκη να ορίζεται με σαφήνεια ο «σοβαρός λόγος» διακοπής της σύμβασης, ο οποίος απαλλάσσει την εταιρεία από την υποχρέωση να καταβάλλει προμήθειες στον διαμεσολαβούντα του οποίου λύεται η σύμβαση. Σχετικά με τις οφειλές χιλιάδων επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ, δήλωσε πως η πρόταση του ΕΕΑ είναι να δοθεί το περιθώριο εξόφλησης του χρέους σε εκατό δόσεις ή να παρακρατηθούν τα οφειλόμενα από το ποσό της σύνταξης του ασφαλισμένου, όταν αυτός συνταξιοδοτηθεί. Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο θέμα της Ασπίδας και απαίτησε να ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί μεταξύ διαμεσολαβούντων και εταιρείας με νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει συμψηφισμό απαιτήσεων.  Τέλος τόνισε πως παρά την κρίση, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στο χώρο της ασφάλισης για ανάπτυξη εργασιών, όπως ο κλάδος υγείας, η αστική ευθύνη των επαγγελματιών η οποία κερδίζει έδαφος γοργά, ο κλάδος φυσικών καταστροφών που αναμένεται σύντομα να γίνει υποχρεωτικός και βέβαια ο τομέας των συντάξεων, όπου η ιδιωτική ασφάλιση θα παίξει ενεργό ρόλο από την επόμενη χρονιά στο κομμάτι των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Η Γενική Διευθύντρια της Ε.Α.Ε.Ε κα Μαργαρίτα Αντωνάκη στην ομιλία της τόνισε πως οι πράξεις 30 & 31 της ΤτΕ αποτελούν μικρό μόνο κομμάτι των αλλαγών που έρχονται. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την τελευταία πενταετία εφαρμόζονται κατά μέσο όρο στην Ευρώπη 26 νομοθετικές πράξεις. Όσον αφορά στη χώρα μας, επεσήμανε πως η ασφαλιστική συνείδηση των καταναλωτών συνεχίζει να αποτελεί στόχο. Στην κατεύθυνση αυτή αναμφίβολα λειτουργεί ενισχυτικά τόσο η ψήφιση του νόμου περί προείσπραξης όσο και οι πράξεις 30 & 31, καθώς συμβάλλουν στην εξυγίανση της αγοράς και στη βελτίωση της εικόνας που έχει ο καταναλωτής για τον κλάδο. Στον τομέα αυτόν σημαντικό ρόλο παίζει και η ενημέρωση του καταναλωτή, η οποία – όπως τόνισε η κα Αντωνάκη –  θα πρέπει να είναι συνοπτική και κατανοητή, γιατί ο μεγάλος όγκος πληροφόρησης οδηγεί συνήθως στο αντίθετο αποτέλεσμα. Αναμφίβολα οι ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας μας υπέστησαν μεγάλες απώλειες με το PSI, χωρίς καμία απολύτως κρατική ενίσχυση. Οι μέτοχοι των εταιρειών ωστόσο κατέβαλαν τα απαραίτητα κεφάλαια, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

 

 

Τα Ανασφάλιστα οχήματα και οι αποζημιώσεις ήταν το θέμα της ομιλίας του Προέδρου του Επικουρικού Κεφαλαίου κ. Δημήτρη Ζορμπά. Όπως τόνισε, το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει καταβάλει σε ζημιωθέντες 750 εκ. ευρώ από το 1995 μέχρι το 2013. Τόνισε πως με τη λειτουργία του Κέντρου Πληροφοριών το οποίο συνδέεται on line με την αστυνομία και το ΚΕΠΥΟ θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων. Ήδη με τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιεί η αστυνομία υπάρχει σημαντική μείωση και σύμφωνα με τον κ. Ζορμπά, αυτή τη στιγμή τα ανασφάλιστα ανέρχονται σε 590.000. Ο Πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου έκανε επίσης αναφορά στη βιωσιμότητα του κλάδου, η οποία πλήττεται από τη συνεχή πτώση των τιμών. Τάχθηκε σαφώς υπέρ της προείσπραξης, γιατί έτσι ξεκαθαρίζει τη ασφαλιστική σχέση και αποτρέπονται καταχρηστικές πρακτικές από ασφαλισμένους και εταιρείες. Όσον αφορά στην εφαρμογή του νόμου 4261 περί προείσπραξης από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ο κ. Ζορμπάς δήλωσε κατηγορηματικά πως από το Σεπτέμβριο «και πρόστιμα θα δοθούν και άδειες θα αφαιρεθούν» σε όσους δεν εφαρμόζουν το νόμο.

 

Η Νομική Σύμβουλος της Ε.Α.Ε.Ε. κα Εύα Βαρουχάκη, αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα της Προείσπραξης, στο νομικό της πλαίσιο, στις υποχρεώσεις που αυτή εγείρει για ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβούντες. Τόνισε πως το μέτρο αφορά σε όλους τους διαμεσολαβούντες, σε όλες τις εταιρείες και σε όλους τους κλάδους ασφάλισης. Την ευθύνη για την εφαρμογή του μέτρου και την τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών ενημέρωσης του ασφαλισμένου την φέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι διαμεσολαβητές θα πρέπει να εκτελούν τις σχετικές εντολές των εταιρειών και εφόσον εισπράξουν τα ασφάλιστρα εγκαίρως πριν τη λήξη του συμβολαίου να τα αποδίδουν στην ασφαλιστική εταιρεία εντός της εβδομάδος.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της κας Βαρουχάκη:

  

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πλούσιος διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις. Επειδή οι ερωτήσεις ήταν πολλές και τα χρονικά περιθώρια περιορισμένα, η κα Γρυπάρη, Πρόεδρος της ΕΑΔΕ, πρότεινε οι διαμεσολαβούντες να αποστείλουν ηλεκτρονικά τις ερωτήσεις τους στα συλλογικά τους όργανα, προκειμένου να λάβουν τις σχετικές απαντήσεις.

 

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το NextDeal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics