«Μαζί» στην ασφάλιση κράτος-ασφαλιστική αγορά

Τα επαγγελματικά ταμεία και η συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων βρέθηκαν στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο Labor & Insurance, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη της Ναυτεμπορικής και του naftemporiki.gr.

Τα επαγγελματικά ταμεία και η συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων βρέθηκαν στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο Labor & Insurance, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη της Ναυτεμπορικής και του naftemporiki.gr.

Ο χώρος της απασχόλησης, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να κερδίσουν από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, τόνισε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι αυτές οι σχέσεις συνεργασίας δεν έχουν ακόμη αποσαφηνισθεί και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα. Επίσης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και αναφέρθηκε στις δράσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του υπουργείου Εργασίας.

Αναφερόμενος στη βασική θεματολογία του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας: «Εκτιμώ ότι η λέξη κλειδί είναι η συνεργασία. Θα έλεγα ότι και ο χώρος της απασχόλησης, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να κερδίσουν από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων».

Τη δημιουργία εναλλακτικών εθελοντικών επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων, υποστήριξε ο διοικητής του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη και επωφελής για τους ασφαλισμένους.

«Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό και κατ' επέκταση αποδεκτό ότι τα επαγγελματικά ταμεία είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη δομή κοινωνικής ασφάλισης, με τη συνευθύνη των εργαζομένων και των εργοδοτών και ταυτόχρονα μια δομή που η συμμετοχή του εργαζόμενου ασφαλισμένου σε αυτή είναι απολύτως εθελοντική», ανάφερε ο κ. Σπυρόπουλος, σημειώνοντας ότι τα επαγγελματικά ταμεία μπορούν να αποδόσουν πρόσθετα τμήματα σύνταξης, υπηρεσίες υγείας και άλλες παροχές.

Ο κ. Σπυρόπουλος εξειδικεύοντας τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ανέφερε ότι το επόμενο βήμα αλλαγών και προσαρμογών, ενδεικτικά μπορεί να συμπεριλάβει τα παρακάτω:

Δημιουργία αξιόπιστων δομών εποπτείας τόσο των δομών της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης όσο και των επαγγελματικών ταμείων

Εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία με φορολογικά κίνητρα που θα ευνοούν την ίδρυσή τους με πρωτοβουλίες των συνδικάτων και των εργοδοτικών φορέων

Μετατροπή των δικαιωμάτων ασφάλισης από δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί στη βάση του χρόνου, σε δικαιώματα που θεμελιώνονται με βάση τα χρηματικά ποσά των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο Δημήτρης Μαζαράκης, επικεφαλής της Alico Metlife, πρόεδρος της Επιτροπής Συντάξεων, Ζωής και Υγείας της ΕΑΕΕ τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες καθώς αποτελούν έναν συνεργάτη με μακρά εμπειρία που δίνει διαφοροποιημένες επενδυτικές επιλογές χαμηλού κόστους, ρύθμιση ρίσκου, προστασία έναντι κινδύνου μακροβιότητας, με δίκτυα πωλήσεων με εκτεταμένη γεωγραφική κάλυψη κ.α.

Επεσήμανε πάντως, ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας και ότι ιδιαίτερα σήμερα, που η οικονομική ύφεση πλήττει τη χώρα μας, η λύση στο πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, διότι δημιουργεί άμεσες δημοσιονομικές επιπτώσεις. «Όμως όσο καθυστερούμε η λύση θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και επώδυνη» ανέφερε.

Ο Γεώργιος Βλασσόπουλος, επικεφαλής Ομάδας Εργασίας Ιδιωτικής Ασφάλισης, στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης του 2ου συνταξιοδοτικού πυλώνα ασφάλισης, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η συζήτηση σχετικά με το σχεδιασμό και τα ειδικά χαρακτηριστικά του συστήματος έχει ξεκινήσει και η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να είναι σε ισχύ πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2014. Η επιτροπή προτείνει τη συγκρότηση του Δεύτερου Συνταξιοδοτικού Πυλώνα Επαγγελματικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που θα έχει μεταξύ άλλων τα εξής χαρακτηριστικά: υποχρεωτική συμμετοχή για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη εργαζόμενους, εισφορές που να καταβάλλονται από εργαζόμενο και εργοδότη με σταδιακή μείωση εισφορών του πρώτου πυλώνα, κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αυστηρό εποπτικό πλαίσιο και φορολογική αντιμετώπιση όπως στις εισφορές του πρώτου πυλώνα.

Ο Δημήτρης Κοντός, Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, υποστήριξε τη μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων του δεύτερου και, τέλος, την ενίσχυση της συμπληρωματικής σχέσης κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics