Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης «112»

Σε όλη την Ευρώπη, το 2018 ο αριθμός έκτακτης ανάγκης «112» δέχθηκε 140 εκατομμύρια κλήσεις,  5% πιο πάνω σε σύγκριση με το 2017.

Τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μπορούν να καλούν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112» από οπουδήποτε στην Ε.Ε χωρίς χρέωση, η κλήση παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης του καλούντος, μέσω του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Galileo. Έτσι, η αμεσότητα του χρόνου απόκρισης των αρμόδιων υπηρεσιών μπορεί να βελτιώνεται κατά 50% στην ύπαιθρο και 40% στις αστικές περιοχές, παράμετρος που θα μπορούσε να σώσει έως και 2.500 ζωές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 άτομα, που επικοινωνούν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, δεν μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την τοποθεσία τους, επειδή δεν γνωρίζουν πού είναι ή αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γνώση της ακριβούς θέσης του καλούντος μπορεί να βοηθήσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να αντιδράσουν γρήγορα και να σώσουν ζωές.

Το «112» στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το σύστημα «112» θα είναι σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του 2019, όπως δεσμεύθηκε ο αρμόδιος υπουργός, κ.  Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε διεξοδικά τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις απαραίτητες σχετικές ενέργειες.

Στο ίδιο πλαίσιο και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου συμφωνήθηκε ότι η ενημέρωση των πολιτών για ενδεχόμενους κινδύνους θα πραγματοποιείται μέσω ενδιάμεσης λύσης – δηλαδή την αποστολή sms σε γεωγραφικές περιοχές παντού στη χώρα σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε ανάγκη ή σχετικό συμβάν –  η οποία θα υλοποιηθεί άμεσα σε συνεργασία με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Με πληροφορίες από το sepe.gr
© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics