Παρέμβαση της ΕΑΕΕ για τις καλύψεις σεισμών

Σε παρέμβαση-πρόταση πρόταση προς την κυβέρνηση για ριζική αλλαγή στο θέμα ασφαλιστικής κάλυψης των σεισμών προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΑΕΕ.

Σε παρέμβαση-πρόταση πρόταση προς την κυβέρνηση για ριζική αλλαγή στο θέμα ασφαλιστικής κάλυψης των σεισμών προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΑΕΕ.

Σε συνέχεια των διεργασιών που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, αλλά και στα βήματα της διεθνούς πρακτικής, στα οποία είχαμε αναφερθεί με χτεσινό μας σημείωμα, η διοίκηση της ΕΑΕΕ κατευθύνεται στην απόφαση η ασφαλιστική αγορά να αναλάβει την ευθύνη για την κάλυψη των σεισμών, με το κράτος να αναλαμβάνει-εναλλακτικά- είτε υποστηρικτικό, είτε ελεγκτικό ρόλο.

 Η Ένωση αναμένεται να οριστικοποιήσει το προσεχές διάστημα την πρότασή της για τη σύσταση ενός εγγυητικού μηχανισμού που θα ενεργοποιείται:

–  σε εξαιρετικές περιπτώσεις , σε συμβάντα δηλαδή που οδηγούν σε ακραίες συνθήκες,

– στη μεταβατική φάση λειτουργίας του νέου θεσμικού πλαισίου, κατά την οποία ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα έχουν μεριμνήσει για την ασφάλισή τους (και εφόσον βέβαια επέλθει καταστροφικό συμβάν). 

Από πηγές της αγοράς προστίθεται ότι, μια πιο προωθημένη πρόταση θα μπορούσε να προέβλεπε ως ενδεχόμενο το δημόσιο να αναλάμβανε «συνεταίρος» των ασφαλιστών εταιρειών, συμμετέχοντας κατά ένα ποσοστό στην κάλυψη της ζημιάς, όπως βέβαια κατ’ αντιστοιχίαν και στα έσοδα από τη διάθεση των ασφαλιστικών προγραμμάτων. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι, οι ασφαλίσεις κατά των σεισμών μέχρι και σήμερα φέρνουν ανελλιπώς κέρδη στις ασφαλιστικές εταιρείες. «Ακόμη και ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας το 1999 δεν οδήγησε τον κλάδο σε ζημιογόνα αποτελέσματα» τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, που προσθέτουν ότι για τις αποζημιώσεις του συμβάντος εκείνου η αγορά διέθεσε ένα μικρό μόνο μέρος των αποθεμάτων της.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, οι εταιρείες μπορούν άνετα να αναλάβουν μόνες τους τον κίνδυνο. Διαθέτουν και αποθέματα, και πλήρη αντασφαλιστική κάλυψη και υπερ-επάρκεια κεφαλαίων, σε κάθε περίπτωση, όμως, ζητούμενη είναι η θεσμική παρέμβαση, και σε αυτή τη φάση εκτιμούν ότι δύσκολα το υπουργείο Οικονομικών θα υιοθετούσε το μέτρο της υποχρεωτικότητας στις καλύψεις σεισμών, καθώς θα σήμαινε και νέα επιβάρυνση του ήδη πολλαπλώς βεβαρημένου «δείκτη» των ακινήτων. Υποστηρίζουν δε, ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση κινηθεί σε άμεσο χρόνο, θα μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα έως ότου το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή και πολύ περισσότερο έως ότου αυξηθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα ασφαλιστούν.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics