Πιο κοντά η υποχρεωτικότητα στις καλύψεις κατά σεισμού

Τη διάσταση του επικείμενου λαμβάνει η υποχρεωτικότητα στις καλύψεις κατά σεισμού, καθώς η τρόικα φέρεται να τη θέτει κατά τη διάρκεια του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος ξεκινά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Τη διάσταση του επικείμενου λαμβάνει η υποχρεωτικότητα στις καλύψεις κατά σεισμού, καθώς η τρόικα φέρεται να τη θέτει κατά τη διάρκεια του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος ξεκινά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Το θέμα είχε αναδείξει την προηγούμενη εβδομάδα το insurance-eea.gr, παρουσιάζοντας, με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς στη Φθιώτιδα, τα προβλήματα υποασφάλισης, τις προτάσεις της αγοράς, αλλά και τις πιθανές ενστάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, εκκρεμεί «σύσταση» της τρόικας για επιβολή «σεισμόσημου»-όπως το αποκαλεί η εφημερίδα- σε όλα τα ακίνητα, και μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί λίαν προσεχώς.

Το επιχείρημα που υπαγορεύει την επέκτασή του της υποχρεωτικής ασφάλισης και στην αγορά ακινήτων είναι η αδυναμία του κράτους να αποζημιώνει τους παθόντες στην περίπτωση σεισμού για παράδειγμα όπου οι συνέπειες είναι γενικευμένες. Στόχος των δανειστών είναι να μην εγγράφονται στον προϋπολογισμό κονδύλια για αποζημιώσεις.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχει προετοιμαστεί ένα σχέδιο που αφορά τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα ασφαλίζει τα ακίνητα μέχρι ενός ύψους και θα δίνει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να συμπληρώνουν την ασφάλιση για μεγαλύτερα κεφάλαια που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του ακινήτου. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100 – 150 ευρώ ανά ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Σήμερα μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο στη χώρα μας και αυτό λόγω των πολλών δανείων την τελευταία δεκαετία και τα οποία επιβάλλουν την υποχρεωτική ασφάλιση.

Την προηγούμενη Τρίτη το Insurance-eea, αναφερόμενο στις προτάσεις της ΕΑΕΕ, είχε γράψει:

Παρέμβαση της ΕΑΕΕ για τις καλύψεις σεισμών

Σε παρέμβαση-πρόταση πρόταση προς την κυβέρνηση για ριζική αλλαγή στο θέμα ασφαλιστικής κάλυψης των σεισμών προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΑΕΕ. Σε συνέχεια των διεργασιών που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, αλλά και στα βήματα της διεθνούς πρακτικής, στα οποία είχαμε αναφερθεί με χτεσινό μας σημείωμα, η διοίκης της ΕΑΕΕ κατευθύνεται στην απόφαση η ασφαλιστική αγορά να αναλάβει την ευθύνη για την κάλυψη των σεισμών, με το κράτος να αναλαμβάνει-εναλλακτικά- είτε υποστηρικτικό, είτε ελεγκτικό ρόλο.

Η Ένωση αναμένεται να οριστικοποιήσει το προσεχές διάστημα την πρότασή της για τη σύσταση ενός εγγυητικού μηχανισμού που θα ενεργοποιείται:

σε εξαιρετικές περιπτώσεις , σε συμβάντα δηλαδή που οδηγούν σε ακραίες συνθήκες,
στη μεταβατική φάση λειτουργίας του νέου θεσμικού πλαισίου, κατά την οποία ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα έχουν μεριμνήσει για την ασφάλισή τους (και εφόσον βέβαια επέλθει καταστροφικό συμβάν).

Από πηγές της αγοράς προστίθεται ότι, μια πιο προωθημένη πρόταση θα μπορούσε να προέβλεπε ως ενδεχόμενο το δημόσιο να αναλάμβανε «συνεταίρος» των ασφαλιστών εταιρειών, συμμετέχοντας κατά ένα ποσοστό στην κάλυψη της ζημιάς, όπως βέβαια κατ’ αντιστοιχίαν και στα έσοδα από τη διάθεση των ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Διευκρινίζουν ωστόσο ότι, οι ασφαλίσεις κατά των σεισμών μέχρι και σήμερα φέρνουν ανελλιπώς κέρδη στις ασφαλιστικές εταιρείες. «Ακόμη και ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας το 1999 δεν οδήγησε τον κλάδο σε ζημιογόνα αποτελέσματα» τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, που προσθέτουν ότι για τις αποζημιώσεις του συμβάντος εκείνου η αγορά διέθεσε ένα μικρό μόνο μέρος των αποθεμάτων της.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, οι εταιρείες μπορούν άνετα να αναλάβουν μόνες τους τον κίνδυνο. Διαθέτουν και αποθέματα, και πλήρη αντασφαλιστική κάλυψη και υπερ-επάρκεια κεφαλαίων, σε κάθε περίπτωση, όμως, ζητούμενη είναι η θεσμική παρέμβαση, και σε αυτή τη φάση εκτιμούν ότι δύσκολα το υπουργείο Οικονομικών θα υιοθετούσε το μέτρο της υποχρεωτικότητας στις καλύψεις σεισμών, καθώς θα σήμαινε και νέα επιβάρυνση του ήδη πολλαπλώς βεβαρημένου «δείκτη» των ακινήτων.

Υποστηρίζουν δε, ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση κινηθεί σε άμεσο χρόνο, θα μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα έως ότου το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή και πολύ περισσότερο έως ότου αυξηθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα ασφαλιστούν.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics