Πως περάσατε το Πάσχα σας χθες;

Εσείς, πώς περάσατε το Πάσχα; Γιατί όσοι δεν το ξέρατε χθες είχαμε στην Ελλάδα Πάσχα και σήμερα είναι η δεύτερη μέρα του Πάσχα και όλα είναι κλειστά!

Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε όσους θέλησαν να κάνουν μια τραπεζική συναλλαγή την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 μέσω e-banking. Ενώ λοιπόν, η Παρασκευή ήταν η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα και χιλιάδες επιχειρήσεις έκαναν τις πληρωμές τους, το σύστημα δεχότανε την συναλλαγή, αλλά έβγαζε και το εξής αμίμητο:
Εκτέλεση συναλλαγής: ΑΜΕΣΑ Τρίτη 2 Απριλίου 2013

 

Ναι, το άμεσα ήταν… μετά από 4 ημέρες! Ο λόγος; Την Κυριακή 31 Μαρτίου είναι το Πάσχα των Καθολικών και τα τραπεζικά συστήματα ακολουθούν τις ευρωπαϊκές αυτές αργίες. Για τα συστήματα αυτά δηλαδή δεν υπάρχουν Ορθόδοξοι στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο βέβαια δεν υπάρχουν και άλλες θρησκείες. Και ο έλληνας επιχειρηματίας; Ο Πράκτορας για παράδειγμα που εξόφλησε τις υποχρεώσεις του στις ασφαλιστικές εταιρείες είναι εκπρόθεσμος; Το ΙΚΑ που πλήρωσε είναι εκπρόθεσμο; Τους εργαζόμενους που πλήρωσε, πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους;

Η απάντηση βέβαια είναι όχι, δεν είναι εκπρόθεσμοι οι επιχειρηματίες γιατί έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι κ.λπ., κ.λπ. Ένας ολόκληρος μηχανισμός κινήθηκε γιατί οι ελληνικές(;) τράπεζες, στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να μεταβιβάσουν χρήματα εντός Ελλάδος, προς άλλη ελληνική(;) επίσης τράπεζα. Δεν το ήξερα, αλλά με πληροφόρησαν ότι αυτό δεν είναι καινούργιο, γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν μας ξένιζε γιατί σχεδόν πάντα το Πάσχα των Καθολικών συνέπιπτε ή ήταν πολύ κοντά με το Πάσχα των Ορθοδόξων. Φέτος απέχουν 5 εβδομάδες.

Το δέχομαι, αλλά, δεν ξέρω γιατί, φέτος με ενόχλησε. Ίσως να φταίει η κατάσταση που βιώνουμε, ίσως να φταίει η καθημερινή παρουσία της τρόικας στη ζωή μας, ίσως να φταίει ότι για οτιδήποτε οικονομικό, πρώτα ρωτάμε την Ευρώπη. Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Για το τραπεζικό μας σύστημα, το ΑΜΕΣΑ για την Παρασκευή 29/3/2013 και μάλιστα όχι Παρασκευή απόγευμα, αλλά τις πρωϊνές ώρες με ανοικτές τις τράπεζες, σημαίνει 4 ημέρες μετά!

Μετά από όλα αυτά, πως περάσατε το Πάσχα σας χθες; Αν πάλι δεν νοιώσατε Πάσχα, να το προσέξετε, δεν είστε Ευρωπαίοι…

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics