Πού οφείλεται η μείωση 11,7% του α’ πεντάμηνου

Σε πιο ψύχραιμες σκέψεις οδηγεί μια δεύτερη ανάγνωση «πίσω απ’ τα νούμερα» της έρευνας της ΕΑΕΕ για την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς στο α’ πεντάμηνο.

Σε πιο ψύχραιμες σκέψεις οδηγεί μια δεύτερη ανάγνωση «πίσω απ’ τα νούμερα» της έρευνας της ΕΑΕΕ για την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς στο α’ πεντάμηνο.

Έτσι λοιπόν, βλέπουμε ότι η συνολική παραγωγή του πενταμήνου υποχωρεί κατά 11,7%: -5,1% για τις γενικές ασφαλίσεις και -19,9%(!) για τον κλάδο Ζωής.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψιν κάποια επιπρόσθετα στοιχεία:

-Κατ’ αρχάς, πέρυσι, πολλοί Έλληνες απέκτησαν επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα τύπου unit linked που επένδυαν στο εξωτερικό, προκειμένου να διαφυλάξουν την περιουσία τους, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή.

Εφέτος, που έχει απομακρυνθεί η φιλολογία του Grexit, η κατηγορία «προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις» εμφανίζει στο πεντάμηνο πτώση 54,7%(!) Χωρίς την κατηγορία αυτή, ο κλάδος Ζωής θα είχε υποχρεωθεί σε πτώση μόλις 9,6% (από -19,9%) και η συνολική ασφαλιστική παραγωγή μόλις κατά 6,8% (από 11,7%).

-Στις Ζημίες, το μεγαλύτερο μέρος της φετινής πτώσης προέρχεται από τον κλάδο των οχημάτων, στον οποίο όμως σημαντική επίδραση έχουν τα μειωμένα τιμολόγια πολλών εταιρειών. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες τη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων εξαιτίας της μειωμένης κυκλοφορίας (υπολογίζεται γύρω στο -30% από την αρχή της κρίσης), αλλά και την αποφυγή κόστους πρόσκτησης για τα συμβόλαια μέσω internet, μειώνουν τα τιμολόγια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως επιβαρύνουν τα αποτελέσματά τους.

-Τρίτον, το ποσοστό υποχώρησης της φετινής παραγωγής ασφαλίστρων περιορίζεται από μήνα σε μήνα: Η πτώση του Ιανουαρίου ήταν 21,5%, του πρώτου διμήνου 14%, του πρώτου τριμήνου 13,3%, του πρώτου τετραμήνου 12,2% και του πρώτου πενταμήνου 11,7%.

Δείτε εδώ την έρευνα της ΕΑΕΕ

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics