“Συστήματα Υγείας Ανάπτυξη στην Ευρώπη” & οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις

Στο συνέδριο του Economist αναλύθηκε μεταξύ των θεματικών και το θέμα “Συστήματα Υγείας και Ανάπτυξη στην Ευρώπη” όπου μεταξύ των ομιλητών τόσο ο υπουργός Υγείας κ. Β. Κικίλιας όσο και ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων κ. Θ. Τρύφων τοποθετήθηκαν παρεμβατικά σηματοδοτώντας ένα εσωτερικό πλέον διάλογο που θα εξελιχθεί σε συνδυασμό με τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και την ιδιωτική ασφάλιση και τον αναζητούμενο ρόλο που θα αναλάβει.

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας, ο κ. Βασίλης Κικίλιας, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που είναι προσανατολισμένη η κυβέρνηση να κάνει προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ό,τι και να πω σήμερα δεν έχει καμία σημασία εάν δεν συνδεθεί με μετρήσιμα αποτελέσματα, αποτελεσματικές πολιτικές και μέτρα που να αγγίζουν τη μέση ελληνική οικογένεια».
Ακόμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι ευέλικτη ως μια μικρή χώρα, με τις κατάλληλες επενδύσεις η οικονομία της μπορεί να μοχλευθεί, ενώ είναι ανοιχτή σε συμπράξεις και συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και Ευρωπαίους εταίρους. Ως εκ τούτου, όπως είπε, μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. «Όλοι θέλουν να επενδύουν με σκοπό το κέρδος. Εμείς θέλουμε να αποποινικοποιήσουμε το κέρδος. Να πληρώνονται εισφορές, φόροι και να ανοίγουν θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη φαρμακοβιομηχανία ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θ.Τρύφων, ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει ανάπτυξη 4% και πάνω, η χώρα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, και χαρακτήρισε μονόδρομο τις επενδύσεις, τη στόχευση σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τις γρήγορες αλλαγές σε μια σειρά από τομείς όπως η φορολογία και η γραφειοκρατία. Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βιομηχανία, με ατμομηχανή τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία πραγματοποιεί εξαγωγές σε 85 χώρες, συμβάλλει στο εθνικό ΑΕΠ με 2,8 δισ. ευρώ ετησίως και απασχολεί 53.000 εργαζόμενους. Έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη προώθησης συνεργασιών της φαρμακοβιομηχανίας με τα πανεπιστήμια αλλά και στα αντικίνητρα που συναντούν οι επιχειρηματίες στην ελληνική αγορά, με πιο σημαντικό την υψηλή φορολογία.

Ειδικό Θέμα

Ο κ. Β. Κικίλιας διευκρίνισε ότι οι δυνατότητες νέων επενδύσεων που θα αναδειχθούν για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στον τομέα της υγείας και ειδικότερα του φαρμάκου και των πολυεθνικών εταιρειών έχει να κάνει με το πώς θα εφαρμοστεί το rebate και το clawback. Επίσης, συνέδεσε τις επενδύσεις και την προσδοκώμενη ανάπτυξη με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τη διασύνδεση ακαδημαϊκής κοινότητας και αγοράς εργασίας και τη δημιουργία κινήτρων ώστε να σταματήσει το κύμα φυγής νέων επιστημόνων. «Να πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία αυτό που της αναλογεί», υπογράμμισε ο κ. Τρύφων και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο clawback, προτείνοντας να υπάρχει σύνδεσή του με επενδύσεις. Όπως τόνισε, πρέπει να υπάρχει μια 3ετής συμφωνία με τη βιομηχανία, καθώς το clawback ως προς το ύψος και τον τρόπο που εφαρμόζεται είναι «παράνομο – στραγγαλίζει κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία».

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics