Τα «κλειδιά» ελέγχου της solvency

Σε έλεγχο από την ΤτΕ βρίσκονται όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες στο πλαίσιο των μέτρων εφαρμογής της Solvency.

 

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Σε έλεγχο από την ΤτΕ βρίσκονται όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες στο πλαίσιο των μέτρων εφαρμογής της Solvency. Ηδη, κατά τις πληροφορίες οι διεργασίες βρίσκονται στο ζενίθ λόγω της τελικής ευθείας για την εφαρμογή της Οδηγίας οπότε και ο χρόνος λιγοστεύει και ο έλεγχος πρέπει να εντοπίζει μηδαμινές ελλείψεις.

Σε διαφωνίες που τυχόν εντοπίζονται οι εταιρείες τεκμηριώνουν στην εποπτεία τις απόψεις τους, θέτουν ερωτήματα και προχωρούν. Μέριμνα των εταιρειών με την καθοδήγηση της ΔΕΙΑ είναι να εφαρμόσουν τις κατευθυντήριες γραμμές των υποχρεώσεων που καταγράφονται από την  EIOPA για την εφαρμογή της Οδηγίας SII καθώς και άλλες συναφείς νομοθετικές και κανονιστικές υποδείξεις.

Σημεία «κλειδιά» που καθορίζουν το επίπεδο προσαρμογής των εταιρειών και θεωρούνται μείζονος σημασίας είναι τα εξής:

1. Η επιβάρυνση και η πολυπλοκότητα των εγγενών κινδύνων των δραστηριοτήτων που επωμίζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να είναι ανάλογες με το προφίλ κινδύνου τους – η αρχή της αναλογικότητας εφαρμόζεται βάσει του προφίλ του κινδύνου κάθε εταιρείας και όχι μόνον βάσει των ποσοτικών της στοιχείων.

2. Αποφυγή των υπέρμετρων εξωτερικών αξιολογήσεων (προωθείται η εταιρική πιστωτική αξιολόγηση για όλα τα πιστωτικά ανοίγματα).

3.Οι ίδιες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας δεν θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις από εκείνες που προκύπτουν από εξωτερικές αξιολογήσεις.

4. Οι εταιρείες θα έχουν άρτια γνώση και κατάρτιση για την αποτίμηση της αξίας των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε σχέση με όλα τα στοιχεία που αναγνωρίζονται για σκοπούς φερεγγυότητας ή στον φορολογικό ισολογισμό, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα ποσά που θα μπορούσαν να συνεπάγονται μελλοντικές ταμειακές ροές φόρου.

5. Η επιλογή της μεθόδου υπολογισμού της βέλτιστης εκτίμησης θα πρέπει να είναι αναλογική προς τη φύση, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των κινδύνων τους οποίους αναλαμβάνει η εταιρεία.

6. Η έγκριση συμπληρωματικών ιδίων κεφαλαίων που πρέπει να περιλαμβάνονται για την κάλυψη της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας μιας εταιρείας θα πρέπει να βασίζεται στην αξιολόγηση των σχετικών κριτηρίων από τις εποπτικές αρχές. Βέβαια η εταιρεία που υποβάλλει αίτηση έγκρισης για στοιχείο συμπληρωματικών ιδίων κεφαλαίων θα πρέπει να αποδείξει στις εποπτικές αρχές ότι πληρούνται τα κριτήρια αυτά και να παράσχει σε αυτές όλες τις πληροφορίες που οι εποπτικές αρχές μπορούν να απαιτήσουν για να διενεργήσουν την εν λόγω αξιολόγηση.

7. Η αξιολόγηση της αίτησης για έγκριση συμπληρωματικών ιδίων κεφαλαίων από τις εποπτικές αρχές θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά περίπτωση.

8. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης έγκρισης των συμπληρωματικών ίδιων κεφαλαίων σύμφωνα με το άρθρο 90 της οδηγίας 2009/138/ΕΚ, οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την οικονομική ουσία και τη νομική ισχύ του στοιχείου των συμπληρωματικών ιδίων κεφαλαίων για το οποίο ζητείται η έγκριση.

9. Το σύστημα διακυβέρνησης των εταιρειών θα πρέπει να βασίζεται σε κατάλληλο και διαφανή επιμερισμό αρμοδιοτήτων εποπτείας και διαχείρισης που προβλέπει αποτελεσματική διαδικασία λήψης αποφάσεων, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις συμφερόντων και να διασφαλίζεται η αποτελεσματική διαχείριση της εταιρείας.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics