Υπό τον άμεσο έλεγχο της ΕΙΟΡΑ η ελληνική αγορά

Σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς διευρύνεται ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ) και η δυνατότητά της να παρεμβαίνει απευθείας στις εθνικές αγορές, παρακάμπτοντας τις εθνικές εποπτικές αρχές και προβαίνοντας έως και στην απαγόρευση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων σε ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον κρίνει ότι απειλείται η σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ενημερωτική εγκύκλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, συστήνεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB), του οποίου ο ρόλος θα συνίσταται στην παρακολούθηση και αξιολόγηση πιθανών απειλών για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Το ESRB θα προβαίνει στην έγκαιρη προειδοποίηση και ενδεχομένως σε συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις εθνικές εποπτικές αρχές και στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών. Καθοριστική θα είναι η συμβολή της ΕΙΟΡΑ (Eυρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων, καθώς θα έχει τη δικαιοδοσία να παρεμβαίνει απευθείας ζητώντας πληροφορίες από τις ασφαλιστικές εταιρείες, πραγματοποιώντας ελέγχους, αλλά και προβαίνοντας στη λήψη δραστικών μέτρων, όπως είναι η προσωρινή απαγόρευση ή ο περιορισμός συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που απειλούν τη σταθερότητα ή εφόσον διαπιστώνει πως παραβιάζεται το κοινοτικό δίκαιο ή υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύει έκθεση ανά τριετία, προβαίνοντας σε αξιολόγηση μεταξύ άλλων του βαθμού σύγκλισης των πρακτικών εποπτείας που έχει επιτευχθεί από τις αρμόδιες αρχές, της αμεροληψίας και της αυτονομίας των Αρχών, του ρόλου των Αρχών όσον αφορά στο συστημικό κίνδυνο κ.ά.

Στις 11 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, με στόχο αφ’ ενός την καλύτερη προστασία του καταναλωτή και αφ’ ετέρου την ενίσχυση της εξουσίας των εποπτικών αρχών σχετικά με την απαγόρευση ή τον περιορισμό των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που απειλούν την ακεραιότητα των αγορών ή τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος. Κατόπιν τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 8 Αυγούστου έκθεση με τις προτάσεις της, οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής:

• Επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Κανονισμού στον τομέα της προστασίας του καταναλωτή.

• Ενδυνάμωση του ρόλου της Μικτής Επιτροπής για τα δια-τομεακά θέματα (π.χ. θέματα προστασίας καταναλωτή).

• Εξουσία ευθείας παρέμβασης των Αρχών σχετικά με την απαγόρευση ή τον περιορισμό των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που απειλούν την ακεραιότητα των αγορών ή τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος.

• Κατάργηση των εισφορών των εθνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναζήτηση εναλλακτικών μοντέλων χρηματοδότησης.

• Ενδυνάμωση του ρόλου των Αρχών σχετικά με την επικύρωση των εσωτερικών μοντέλων κεφαλαιακών απαιτήσεων ιδιαίτερα στον κλάδο της ασφάλισης.

Η έκθεση αυτή θα υποβληθεί προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο. Η ασφαλιστική αγορά μέσω της Insurance Europe επεξεργάζεται τόσο τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση της.

Στις αρχές του 2015 αναμένεται η σχετική νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του ΕΣΧΕ.

 

Π.Μ.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics