Ζητείται μια νέα πολιτική καλύψεων έναντι των σεισμών

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην Αμφίκλεια, με δεκάδες σπιτιών να έχουν κριθεί ακατάλληλα και το κράτος να σπεύδει βραδέως, φέρνουν ξανά στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την υποασφάλιση έναντι του σεισμού στη χώρα μας και την αναγκαιότητα υιοθέτησης μιας διαφορετικής πολιτικής.

Η υποχρεωτική ασφάλιση σπιτιών είναι διαδεδομένη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει άλλωστε αυξημένη ασφαλιστική συνείδηση, ενώ ακόμη και χώρες όπως η Αλβανία, η FYROM ή η Βουλγαρία, προχώρησαν στη δημιουργία αντίστοιχων Ταμείων, που αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.

Παρόμοιες συζητήσεις έχουν γίνει και στη χώρα μας, και μάλιστα πρόσφατα είχε συγκροτηθεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο.

Τελική πρόταση δεν υπάρχει, ωστόσο στα όσα διέρρευσαν περιλαμβάνεται η ιδέα λειτουργίας ενός Ταμείου που θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, θα εποπτεύεται από το κράτος, αλλά τη διαχείρισή του θα έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες έχουν την εμπειρία τόσο του σχεδιασμού των προϊόντων, όσο και της διαχείρισης παρόμοιων χαρτοφυλακίων.

Η σκοπιμότητα δημιουργίας ενός νέου φορέα, κατά τους εμπνευστές του, υπαγορεύεται από το γεγονός ότι το μέγεθος των καταστροφών από ένα ενδεχόμενο σεισμό, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις δυνατότητες των ίδιων των ασφαλιστικών εταιρειών και γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται η σύμπραξη πολλών εταιρειών, δηλαδή επαρκών κεφαλαίων.

Φυσικά, η επιβολή μιας πρόσθετης επιβάρυνσης στα ακίνητα, με τα σημερινά δεδομένα, είναι απαγορευτική, έχει όμως ουσιαστικό και φυσικά ανταποδοτικό περιεχόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού το 1999, οι ζημιές υπολογίστηκαν στα 3 δισ. ευρώ, από τα οποία η κρατική συμμετοχή ήταν περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.

Οι σημερινές δυνατότητες του κράτους κάνουν απαγορευτική οποιαδήποτε πιθανότητα συνεισφοράς σε περίπτωση ενός παρόμοιου ή ακόμη και μικρότερου σε ένταση φαινομένου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το ποσοστό των ακινήτων στη χώρα που διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για σεισμό, δεν ξεπερνά το 15%, ποσοστό που συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτηθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Στην περίπτωση της ασφάλισης του δανείου, είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος ότι η αποζημίωση καλύπτει πρώτα την τράπεζα για το μέρος του κεφαλαίου που δεν έχει αποπληρωθεί και μόνο το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στο δανειολήπτη.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics