Αποτυχία agency στα Ιωάννινα και οι άλλες αρρυθμίες που κόβουν την ανάπτυξη

Εγγενή προβλήματα, και προτερήματα της αγοράς αντιμάχονται στον νομό Ιωαννίνων και κρατούν χαμηλά την παραγωγή συμβολαίων και ασφαλίστρων, αναφέρει ο κ. Γιώργος Μάστακας, ταμίας της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Νομού Ιωαννίνων.

Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ


«Αγορά με κέρδη για τους ασφαλιστές, που βλάπτεται από αντιεπαγγελματισμό συνεργαζόμενων κλάδων όπως  οι πραγματογνώμονες, και δεν την στηρίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες  με απόδειξη την παταγώδη αποτυχία του  agency, o νομός Ιωαννίνων, υπόσχεται λαμπρό μέλλον στην ιδιωτική ασφάλιση. Προϋπόθεση,  να ενεργοποιηθούν οι εταιρείες και να αποκαταστήσουν ατέλειες που κρατούν την παραγωγή χαμηλά»,  

αναφέρει ο κ. Γιώργος Μάστακας, ταμίας της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Νομού Ιωαννίνων.

Εγγενή προβλήματα, και προτερήματα της αγοράς αντιμάχονται στον νομό Ιωαννίνων και κρατούν χαμηλά την παραγωγή συμβολαίων και ασφαλίστρων. Η αγορά θα μπορούσε να είναι αλλιώς, υπάρχει ασφαλιστική ύλη ανεκμετάλλευτη και μπορεί να επιτευχθεί μια αλλαγή αρκεί οι ασφαλιστικές εταιρείες να δώσουν προσοχή αναφέρει ο κ. Μάστακας.

ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ  

Μιλώντας στο insurance-eea, επισημαίνει  ότι ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης επιδέχεται νέους επαγγελματίες, όμως δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον. Και αυτό διότι όποιοι θελήσουν να δοκιμάσουν δεν στηρίζονται.  Έτσι  και  οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες του νομού παραμένουν λίγοι  -57-  στο σύνολο εκ των οποίων οι περισσότεροι -πράκτορες- ενώ υπάρχει πεδίο εργασιών που θα μπορούσε να προσφέρει άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τις δραστηριότητές της.  

ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Σπάνια θα βρεις ανασφάλιστο μαγαζί-επιχείρηση-  στην πόλη» τονίζει, θέλοντας να δείξει ότι και ενδιαφέρον υπάρχει και ασφαλιστική ύλη. Όμως, συνεχίζει, δεν έχει υποστηριχθεί αυτό το ενδιαφέρον και εξηγεί:

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες δε βοηθούν και δείγμα είναι και η παταγώδης αποτυχία του agency στον νομό. Παρόλα  αυτά υπάρχει δουλειά και εισόδημα.

Δεν υπάρχει ασφαλιστικό γραφείο οργανωμένο  που να μην έχει υψηλή παραγωγή».

ΑΝΤΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΕΣ

Υπερβαίνει ο κ. Μάστακας τον κλάδο αυτοκινήτου και θεωρεί ότι το υπόλοιπο πεδίο εργασιών είναι ανεκμετάλλευτο.  Διακρίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης σε κλάδους εκτός αυτοκινήτου και αναφέρει: αστικές ευθύνες, πυρός, περιουσίας, μεταφοράς χρημάτων,cyber,ταξιδιωτικές ασφαλίσεις κ.λπ. . 

Ωστόσο τονίζει πώς υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και εξηγεί:

«Επικρατεί  αντιεπαγγελματισμός στους πραγματογνώμονες . Μέχρι και γραφεία που υπολειτουργούν χωρίς κατοχύρωση και χωρίς κανένα αντικειμενικό έλεγχο ή κριτήριο αναλαμβάνουν αυτό το σοβαρό έργο  και βλάπτουν την αγορά. Η ελλειμματική λειτουργία αυτού του κλάδου  επηρεάζει τους υφιστάμενους πελάτες μας  και ταυτόχρονα παρεμποδίζει και την «σύσταση» σε περίπτωση ζημίας  σε άλλους οπότε και η αγορά κρατιέται συνολικά χαμηλά». 

ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μάστακας αποστέλλει ως μήνυμα προς τις εταιρείες αναφέροντας ότι:
 
«Χρειάζεται να ενεργοποιηθούν. Να λειτουργήσουν πιο αυστηρά επαγγελματικά. Να δώσουν άμεσες λύσεις στο "μποτιλιάρισμα" των τηλεφωνικών κέντρων, να πληρώνουν σε 5 ημέρες, να βελτιώσουν τα portal τους, να αναπτύξουν γνώση και υψηλή επάρκεια σε όλους τους κλάδους που ασκούν όπως οι ασφάλειες γεωργικού τομέα, ταξιδιωτικές,  αστικές ευθύνες εν γένει, να βελτιώσουν τους όρους ασφάλισης κατοικιών και περιουσίας προς όφελος του καταναλωτή και όχι στο δικό τους και γενικά να αναπτύξουν αυτό που λέμε υψηλό επαγγελματισμό»

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Και στα Ιωάννινα το πρόβλημα με το bancassurance είναι οξύ.

«Είναι επιθετικές οι τράπεζες και πιέζουν»

αναφέρει ο κ. Μάστακας εξηγώντας πώς επικρατεί αθέμιτος ανταγωνισμός που εστιάζεται στην απόκτηση πελατών από τον ασφαλιστικό κλάδο.

Πιστεύει ότι οι πιέσεις είναι ισχυρές και θεωρεί ότι θα πρέπει για λόγους ισορροπημένης γειτνίασης να αναπτυχθεί μεγαλύτερος επαγγελματικός σεβασμός μεταξύ του ασφαλιστικού και τραπεζικού κλάδου.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ανάμεσα στις προτάσεις του κ. Μάστακα για το μέλλον την ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στον νομό Ιωαννίνων είναι και η ανάπτυξη συνεργειών.

Πιστεύει ότι μέσα από μεγαλύτερα σχήματα θα επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα που θα είναι ορατά και στους επαγγελματίες του κλάδου και στους πελάτες τους.

Ήδη στον νομό έχουν γίνει σχετικές κινήσεις με θετικά αποτελέσματα.

Στις επισημάνσεις του είναι και η περαιτέρω ενίσχυση του επαγγελματισμού των ανθρώπων του κλάδου.

Όπως αναφέρει το «αυτοκίνητο» προξένησε μεγάλη ζημιά, έβλαψε τον κλάδο και δημιούργησε μια λανθασμένη αντίληψη και σε πολλούς διαμεσολαβούντες για την άσκηση του επαγγέλματος και στους πολίτες για την ιδιωτική ασφάλιση. 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics