Ασφαλιστικός κίνδυνος από χημικές ουσίες σε είδη ευρείας κατανάλωσης

Επικίνδυνες χημικές ουσίες βρίσκονται, σε πολλά καταναλωτικά αγαθά, με τα οποία οι καταναλωτές έρχονται σε πολύ κοντινή, συχνή και παρατεταμένη επαφή, όπως ρούχα, κουζινικά, παιχνίδια, καλλυντικά κ.α

Επικίνδυνες χημικές ουσίες βρίσκονται, σε πολλά καταναλωτικά αγαθά, με τα οποία οι καταναλωτές έρχονται σε πολύ κοντινή, συχνή και παρατεταμένη επαφή, όπως ρούχα, κουζινικά, παιχνίδια, καλλυντικά κ.α και όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει την πιο φιλόδοξη "συνταγή", σε όλον τον κόσμο, για να ελέγξει τους χημικούς κινδύνους και να μειώσει την έκθεση των καταναλωτών, σε επικίνδυνες ουσίες.  

Όμως, υπάρχει και ένα άλλο θέμα που αφορά την Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία (TTIP) της οποίας η φύση και ο σκοπός θα μπορούσε να αδυνατίσει αυτό το προστατευτικό δίχτυ.

Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (Κ.Ε.Π.ΚΑ.) παρακολουθούν, από κοντά, τις διαπραγματεύσεις, για να διασφαλίσουν ότι, σε καμιά περίπτωση, η ΤΤΙΡ, δε θα καθυστερήσει, ούτε θα υποβαθμίσει την πρόοδο, για να μειωθεί η έκθεση των καταναλωτών, σε τοξικές χημικές ουσίες.

Οι επιβαρύνσεις είναι τεράστιες και φυσικά οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να εντάξουν στην ατζέντα τους και αυτόν τον προβληματισμό ο οποίος συναρτάται με τα συμβόλαια Υγείας.

Μια διατλαντική συμφωνία θα μπορούσε να προσφέρει την ευκαιρία να διορθώσει ελλείψεις, στο ισχύον πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών και να πυροδοτήσει την εφαρμογή αυστηρότερων νόμων, για τις χημικές ουσίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Για να προωθήσουν μια μειωμένη έκθεση των καταναλωτών, σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι διαπραγματευτές, που εμπλέκονται, στην ΤΤΙΡ, πρέπει να συμπεριλάβουν στη συμφωνία, σύμφωνα με την έκκληση της BEUC και του ΚΕ.Π.ΚΑ., τα παρακάτω:

–      Η συμφωνία θα θέτει τη υγεία των πολιτών και το περιβάλλον, στο κέντρο της.

–      Η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και προστασίας.

–      Η συμφωνία θα προωθεί τη διαχείριση των χημικών ουσιών, με βάση την επικινδυνότητά τους και την αντικατάσταση των επικίνδυνων, με πιο ασφαλείς ουσίες.

–      Η συμφωνία θα αναγνωρίζει την Αρχή της προφύλαξης, ως καθοριστικό κριτήριο, για να δρομολογήσει ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, σε περίπτωση επιστημονικής αβεβαιότητας.

–      Η συμφωνία θα επιτρέπει, στα ενδιαφερόμενα μέρη, να υιοθετούν πρωτοβουλίες, που θα στοχεύουν, σε βελτίωση της ασφάλειας.

–      Η συμφωνία θα επιτρέπει αυστηρή ρύθμιση, για τους νέους και αναδυόμενους κινδύνους, για την υγεία.

–      Η συμφωνία θα βελτιώνει την ενημέρωση, για τους κινδύνους των χημικών ουσιών και θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών, για τις επικίνδυνες ουσίες, στα καταναλωτικά αγαθά.

–      Η συμφωνία θα διευρύνει το θεσμοθετημένο δικαίωμα των καταναλωτών να πληροφορούνται, για την παρουσία των επικίνδυνων υλικών, στα καταναλωτικά προϊόντα.

Η καλύτερη διατλαντική συνεργασία, για τη διαχείριση των χημικών ουσιών, πρέπει να στοχεύει, σε αμοιβαία γνώση και ανταλλαγή καλών πρακτικών. Κάθε συμφωνία πρέπει να εδράζεται, στη διασφάλιση ότι ο διμερής διάλογος, ανάμεσα στους ρυθμιστές, δεν προκαλεί συμβιβασμούς ή καθυστερήσεις, στην εφαρμογή φιλόδοξων μέτρων, για τη προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών.

Στις διαπραγματεύσεις πρέπει να διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών και να επιτρέπεται η δημόσια κριτική. Θέλουμε να τονίσουμε ότι αόριστες προφορικές διαβεβαιώσεις, από τους διαπραγματευτές, δεν είναι αρκετές. Η εμπιστοσύνη μας θα αναπτυχθεί, από τη διαφάνεια, τις αποτελεσματικές νομικές διασφαλίσεις, στα διαπραγματευτικά κείμενα και από τη βελτίωση της επικοινωνίας.

Πρέπει να υπάρξει δέσμευση και των δύο μερών ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι, πραγματικά, διαφανείς και ανοιχτές σε δημόσια σχόλια. Πρέπει, επίσης, να στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν να δώσουν ένα θαρραλέο και φιλόδοξο όραμα, για τη διατλαντική συνεργασία, για τις χημικές ουσίες, η οποία θα φέρει πραγματικά οφέλη, στους καταναλωτές και στο περιβάλλον. Αντίθετα, βλέπουμε ότι οι προτάσεις της ΤΤΙΡ θα καθυστερήσουν ή θα ακυρώσουν την πρόοδο, που έχει γίνει, για να μειωθεί η έκθεση των καταναλωτών, σε τοξικές χημικές ουσίες. 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics