Αυτόνομα οχήματα: Ένα όχι και πολύ μακρινό μέλλον

Είναι γνωστό πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι υπεύθυνος για τη συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων. Υπερβολική ταχύτητα, απόσπαση προσοχής, οδήγηση υπό την επήρεια μέθης είναι μερικοί από τους συνηθέστερους λόγους που οδηγούν στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών κάθε χρόνο στην άσφαλτο.

Μπορεί η τεχνολογία να δώσει τη λύση; Φαίνεται πως μπορεί. Ήδη όλες σχεδόν οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσθέτουν όλο και περισσότερα αυτόνομα συστήματα στα αυτοκίνητά τους: αυτόματο μπλοκάρισμα φρένων, αυτόματη ειδοποίηση για επικίνδυνη εγγύτητα με άλλα οχήματα, αυτόματο σύστημα παρκαρίσματος, ειδοποίηση για παρέκκλιση από τη λωρίδα κυκλοφορίας κ.ά. Η Nissan, για παράδειγμα, ισχυρίζεται πως το 2016 θα θέσει στην κυκλοφορία αυτοκίνητα που θα μπορούν να διαχειρίζονται  αυτόνομα την κυκλοφορία στους δρόμους των πόλεων, το 2018 θα διαθέτει αυτοκίνητα που θα αλλάζουν αυτόνομα λωρίδα, ενώ το 2020 τα αυτοκίνητά της θα μπορούν αυτόνομα να πάρουν τη σωστή απόφαση στις διασταυρώσεις.

Παράλληλα η Google κινείται πιο δραστικά και ήδη κάνει δοκιμές με ένα πρωτότυπο όχημα χωρίς τιμόνι, χωρίς γκάζι και χωρίς φρένο, το οποίο κινείται υπό τον πλήρη έλεγχο ηλεκτρονικού συστήματος και αναπτύσσει ταχύτητα έως 40 χιλιόμετρα την ώρα. Αν οι πρώτες δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, σύντομα η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει 100 τέτοια οχήματα και να τα θέσει στην κυκλοφορία δοκιμαστικά γύρω από τις εγκαταστάσεις της στην Καλιφόρνια. Το επόμενο βήμα θα είναι φυσικά τα οχήματα αυτά να κυκλοφορήσουν στους δημόσιους δρόμους. Σύμφωνα με τους ειδικούς βέβαια κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να συμβεί πριν από το 2035 ή ακόμη και το 2045.

Ωστόσο μία τέτοια εξέλιξη θα φέρει επανάσταση στις ασφάλειες αυτοκινήτου. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Bill Hampton, Αμερικανός αναλυτής του Autobeat Group, «Αν οι δρόμοι γέμιζαν με αυτόνομα οχήματα, ο κλάδος ασφάλισης αυτοκινήτου θα άλλαζε ριζικά, καθώς θα ελαχιστοποιούνταν ο κίνδυνος του ανθρώπινου λάθους, που ευθύνεται για την πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων. Σκεφτείτε: ποιο είναι το κόστος ασφάλισης ενός ανθρώπου που οδηγεί ένα αυτοκίνητο και ποιο είναι το κόστος για να ασφαλιστεί ο ίδιος άνθρωπος ως επιβάτης λεωφορείου, τρένου ή αεροπλάνου;»

 

Π.Μ.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics