EIOPA- Ανήσυχοι στον “αστερισμό” του οικονομικού κινδύνου οι ασφαλιστές

Η αγωνία των ασφαλιστών παραμένει μεγάλη με τα όσα συμβαίνουν στο οικονομικό περιβάλλον και κυρίως τους μακρο-κινδύνους οι οποίοι τελικά δημιουργούν περιβάλλον ρευστότητας, αστάθειας και διακυμάνσεων. Αντίθετα η ανησυχία αμβλύνεται μπροστά στους άλλους κινδύνους που ως γνωστοί αντιμετωπίζονται. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τον Πίνακα Ελέγχου Κινδύνων με βάση τα δεδομένα Solvency II του 4ου τριμήνου 2022 που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA). Η Έκθεση δείχνει ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το μακροοικονομικό περιβάλλον εξακολουθούν να είναι οι κυρίαρχοι για τον ασφαλιστικό τομέα.

Και τι συμβαίνει; Οι προβλέψεις για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ έχουν σημειώσει ελαφρά άνοδο και η ανεργία παραμένει χαμηλή, όμως οι προβλεπόμενες τιμές καταναλωτή βρίσκονται στο υψηλότερο εύρος των προηγούμενων εκτιμήσεων. Τα δημοσιονομικά ισοζύγια έχουν επιδεινωθεί. Το χάσμα πιστώσεων προς ΑΕΠ αυξήθηκε ελαφρώς και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να ασκούν αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Οι κίνδυνοι αγοράς είναι σε δυνητική άνοδο καθώς επικρατεί ακόμα αστάθεια στις αγορές ομολόγων και μετοχών.  Σημαντικό είναι πώς και το ¨άνοιγμα” των ασφαλιστών σε ομόλογα, μετοχές και ακίνητα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη.

Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης αυξήθηκαν. Οι διαθέσεις μετρητών και ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστών μειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ τα ποσοστά ακυρώσεως έχουν αυξηθεί.

Οι κίνδυνοι κερδοφορίας και φερεγγυότητας παραμένουν σε μεσαίο επίπεδο. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής ανέφεραν αύξηση του δείκτη SCR τους, ενώ το ίδιο μέτρο για τους ασφαλιστές ζημιών παρουσίασε ελαφρά μείωση. Η απόδοση τόσο των περιουσιακών στοιχείων όσο και των ασφαλίστρων αυξήθηκε.

Οι κίνδυνοι διασύνδεσης και ανισορροπίας βρίσκονται επίσης σε μεσαίο επίπεδο. Οι ασφαλιστές συνέχισαν να  σημειώνουν ζημίες από την αγορά σε αγορά στις θέσεις τους σε παράγωγα αντιστάθμισης επιτοκίου, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο. Η έκθεση του κλάδου σε τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει αυξηθεί.

Αυτό το πλαίσιο είναι ασφυκτικό για τις ασφαλιστικές οι οποίες αναμένουν βελτιώσεις σε επίπεδο οικονομικής σταθερότητα για να μπορέσουν να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα όσα αφορούν την εργασία τους προοπτικά.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics