Έλεγχοι ΔΕΙΑ για την IDD και σε γραφεία agency ενώ οι ασφαλιστικές έπονται (;) για εργασιακά & άλλες υποχρεώσεις

Ανοικτά μέτωπα με νέους ελέγχους  στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης δημιουργεί η ΔΕΙΑ η οποία κατά πληροφορίες ξεκίνησε να εισέρχεται και σε γραφεία agency. Επίσης όσον αφορά τις ασφαλιστικές υπάρχουν ακόμα « γκρίζες» ζώνες και αναμένονται εξελίξεις στα επόμενα βήματα.

Κατά πληροφορίες του insurance-eea η ΔΕΙΑ ξεκίνησε να επισκέπτεται «επιθεωρήσεις» και να ελέγχει την εφαρμογή της IDD σε όλη της την έκταση. Ο έλεγχος σε αυτό το επίπεδο εντάσσεται στην ανάπτυξη της ΔΕΙΑ σε νέα πεδία ελέγχου τα οποία αποδέχεται θετικά η αγορά. Όμως διατυπώνονται ερωτήματα για το πότε θα επεκταθούν έλεγχοι και σε επίπεδο εταιρειών για κάποιες από τις οποίες υπάρχουν τις οποίες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρεκκλίνουν από την ακριβή εφαρμογή της IDD.

Συγκεκριμένα φέρονται –οι εταιρείες- να παρέχουν στους συνεργάτες κάλυψη με συμβόλαια αστικής ευθύνης μόνο για όταν πουλάνε ασφαλιστήρια δικά της, ενώ στην πραγματικότητα οι συνεργάτες της πουλούν συμβόλαια με πολύ περισσότερες εταιρείες  για τις οποίες όμως δεν τους καλύπτει με αντίστοιχα συμβόλαια αστικής ευθύνης. Αυτό σημαίνει εκτός του ουσιαστικού νομοθετικού θέματος, ότι χάνονται χρήματα και από το κράτος και από την αγορά.

Επίσης άλλο μείζον θέμα είναι απασχόληση «αποκλειστικά» κάτι που όταν εφαρμόζεται με σφικτούς όρους τότε σηματοδοτεί -όπως προσφάτως επισημάνθηκε αρμοδίως από το υπ. Εργασίας- εξαρτημένη σχέση οπότε και ανάλογες υποχρεώσεις (ασφαλιστική κάλυψη) από τον εργοδότη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία  η ΔΕΙΑ καλείται να δώσει το στίγμα της αφότου θα έχει πραγματοποιήσει ελέγχους για την εφαρμογή της IDD και στις ασφαλιστικές εταιρείες ομοίως με αυτούς που ξεκίνησε στα γραφεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics