Ι.Χατζηθεοδοσίου: Μέτρα για τις επιταγές, πριν καταστραφούν οι επιχειρήσεις

Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος και βεβαίως οι μικρομεσαίοι, χαιρετίζουμε το άνοιγμα των τραπεζών

 

Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος και βεβαίως οι μικρομεσαίοι, χαιρετίζουμε το άνοιγμα των τραπεζών. Η τραπεζική αργία των τριών προηγούμενων εβδομάδων προκάλεσε μία σειρά ποικίλων προβλημάτων που φοβάμαι ότι τις συνέπειες τους δεν τις έχουν αντιληφθεί επαρκώς στο κυβερνητικό επιτελείο. Βεβαίως ταλαιπωρήθηκαν πολλοί συμπολίτες μας, ειδικά οι συνταξιούχοι, σε ουρές και σε πολύωρη αναμονή, όμως το βαρύτερο πλήγμα το δέχθηκε η επιχειρηματικότητα και η πραγματική οικονομία και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να το δέχεται. Δεν αναφέρομαι μόνο στους περιορισμούς που παραμένουν, με το μικρό όριο ανάληψης στα 60 ευρώ που βεβαίως επηρεάζει τη ρευστότητα στην αγορά άρα και την κατανάλωση, όσο στην περιορισμένη κίνηση κεφαλαίων που κρατά σε μία ιδιότυπη ομηρία χιλιάδες επιχειρήσεις.

Κυρίως όμως θέλω να σταθώ στην «ωρολογιακή βόμβα» των ληγμένων επιταγών που απειλεί με καταστροφή χιλιάδες επιχειρηματίες. Χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη, καθώς οι κλειστές τράπεζες εμπόδιζαν την οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους τους, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με επιταγές που έχουν λήξει κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και που πρέπει να καλυφθούν μέσα σε οκτώ ημέρες. Μα υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που πιστεύει πραγματικά ότι αυτό είναι εφικτό, με την οικονομία να παραπαίει; Το αποτέλεσμα θα είναι να κινδυνεύουν άμεσα να θεωρηθούν κακοπληρωτές και να δουν το όνομα τους στον Τειρεσία, κάτι που σημαίνει ότι διακυβεύεται η επιβίωση της επιχείρησης τους. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι επαγγελματιών και επιχειρήσεων έχουμε αναδείξει από την πρώτη στιγμή το φλέγον αυτό θέμα και μέσω σχετικών επιστολών έχουμε ζητήσει μία παράταση από το οικονομικό επιτελείο.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα επικρατήσει η κοινή λογική και θα δοθεί αυτό το απαραίτητο χρονικό περιθώριο, ώστε να ανακουφισθούν οι άνθρωποι που στηρίζουν την πραγματική οικονομία και που έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην ανάκαμψη της χώρας. 

 

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου

Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics