Μέτρα και αναθεώρηση ιδεών για τις Φυσικές Καταστροφές

Η Ελλάδα, πολύ περισσότερο, βρίσκεται στην κρίσιμη θέση να ενεργοποιηθεί άμεσα αξιολογώντας τα φαινόμενα των τελευταίων ετών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμική δραστηριότητα, χαλαζοπτώσεις, κ.α). Όπως αναφέρεται αρμοδίως η ΕΕ εξετάζει και δρομολογεί...

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Πληρώνουν ακριβά τις φυσικές καταστροφές και τα κράτη και οι πολίτες γι΄ αυτό και όσο πιο γρήγορα αποφασιστούν μέτρα, και προσδιοριστούν μηχανισμοί τόσο λιγότερο επώδυνες θα είναι οι επιπτώσεις. Αυτή είναι η διαπίστωση που αποτυπώνεται διεθνώς οδηγώντας την ΕΕ και τα κράτη μέλη σε προβληματισμό και λήψη αποφάσεων.  Η Ελλάδα, πολύ περισσότερο, βρίσκεται στην κρίσιμη θέση να ενεργοποιηθεί άμεσα αξιολογώντας τα φαινόμενα των τελευταίων ετών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμική δραστηριότητα, χαλαζοπτώσεις, κ.α).  Όπως αναφέρεται αρμοδίως η ΕΕ εξετάζει και δρομολογεί κάποιο μηχανισμό ενώ και τα κράτη μέλη έχουν το καθένα τις δικές του υποδομές με την Ελλάδα όμως να υπολείπεται σχετικής μέριμνας.

Στο πλαίσιο αυτό κατά πληροφορίες, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αναπτυχθεί διάλογος και δρομολογούνται ενέργειες προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν οι ανάγκες σε επίπεδο μέριμνας και μηχανισμού. Η ιδιωτική ασφάλιση διεκδικεί να πρωταγωνιστήσει καθώς σε επίπεδο ΕΕ αναγνωρίζεται για τον ρόλο της και την προσφορά της στην όλη προσπάθεια αντιμετώπισης και διαχείρισης των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Γι' αυτό και έχει ως κλάδος αναγνωριστεί στο θέμα αυτό από την ΕΕ, στην Πράσινη Χάρτα του 2013 και το πλαίσιο Sendai του 2015.

Μόνο πέρυσι το συνολικό παγκοσμίως κόστος των ζημιών ανήλθε σε 300 δις εκ των οποίων μόνο τα 100 ήταν αποζημιώσεις ασφαλιστών εταιρειών και τα υπόλοιπα αναζητούνται μεταξύ κρατικών παροχών και ιδιωτικών κεφαλαίων. Τα στοιχεία αυτά γνωστά και στους αρμοδίους, αποτελούν έναυσμα για την εκκίνηση δημιουργικού διαλόγου καθότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κυρίαρχη καταστροφική απειλή, λόγω γεωγραφικής θέσης, που είναι ο σεισμός. Ιδιαίτερη αναφορά για τις Φυσικές Καταστροφές έγινε στο 20ο Συνέδριο Ασφάλισης και Αντασφάλισης όπου ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κύριος Χρήστος Στυλιανίδης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις συνέργειες δημοσίου και ιδιωτών πιθανόν και άλλων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι Φυσικές Καταστροφές με πρωτοβουλίες, μέτρα, ενέργειες και μηχανισμούς, ώστε να υπάρχει προετοιμασία απέναντι αυτών όταν συμβαίνουν και να αμβλύνονται οι επιπτώσεις τους.

Με δεδομένη την ένταση και την αύξηση της πυκνότητας των φαινομένων Φυσικών Καταστροφών λόγω κλιματικής αλλαγής η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο rescEU το οποίο είναι μια πρωτοβουλία που σύντομα θα γίνει νόμος της ΕΕ και θα συμβάλλει στην ενίσχυση του σημερινού ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ο οποίος είναι το συλλογικό μέσο για την αντιμετώπιση καταστροφών. Το rescue θα ενισχύσει την ετοιμότητα της ΕΕ και θα εστιάσει και στην πρόληψη. Γι΄αυτό θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στα κράτη-μέλη, προκειμένου να βελτιώσουν την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, δίνοντας έμφαση στην κουλτούρα της πρόληψης σε όλο το εύρος του κοινωνικού φάσματος.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics