Παρουσίαση του ΕΣΠΑ για επαγγελματίες στο Περιστέρι

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Υποστήριξης Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων (Κ.Υ.Β.Ε.), στο Περιστέρι, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του Προγράμματος: “Ενίσχυση Μ.Μ.Ε που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού-Εμπορίου-Υπηρεσιών”.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Υποστήριξης Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων (Κ.Υ.Β.Ε.), στο Περιστέρι, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του Προγράμματος: “Ενίσχυση Μ.Μ.Ε που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού-Εμπορίου-Υπηρεσιών”.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το ΕΕΑ και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Περιστερίου, την ΕΛΑΝΕΤ (Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία) που είναι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ, το ΕΤΕΑΝ και την Περιφέρεια Αττικής.    

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η οικοδέσποινα, αντιδήμαρχος Μαίρη Τσιώτα η οποία στάθηκε στο λάθος καταναλωτικό μοντέλο και στη λανθασμένης αναπτυξιακή πολιτική που οδήγησαν σε κρίση την ελληνική παραγωγή και τη οικονομία γενικότερα. «Σήμερα, τόνισε χαρακτηριστικά, μικρομεσαίοι δεν υπάρχουν! Γι αυτό απαιτείται να απλωθούν τέτοια προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων. Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα πεδίο πρόσφορο για ανάπτυξη, σε ένα περιβάλλον με σταθερούς φορολογικούς συντελεστές και με ενίσχυση της δραστηριότητας των μικρομεσαίων. Ο Δήμος Περιστερίου, από την πλευρά του, στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η σημερινή».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά μέλη του ΔΣ του ΕΕΑ μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ Νίκος Λεβετσοβίτης, ο Οικονομικός Επόπτης Νίκος Γρέτζελος, ο Παναγιώτης Κολλάρος πρόεδρος του Τμήματος Επαγγελματιών του ΕΕΑ και της Ένωσης των ΕΒΕ Περιστερίου, ο Αργύρης Παξινός, ο Νίκος Μπακάλης, ο Γιάννης Λώλος, ο Δημήτρης Βαρδακώστας, ο Παναγιώτης Γιαννόλουλος, ο Σταύρος Σαξιώνης. Παραβρέθηκε και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πρώτη» Περιστερίου Σωτήρης Γκίκας κ.α. Από πλευράς Περιφερειακού Συμβουλίου παραβρέθηκε ο πρόεδρός του κ. Κωνσταντίνος Καράμπελας.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης,  τόνισε στην ομιλία του το σημαντικό ρόλο που παίζει η εκδήλωση στα πλαίσια της προσπάθειας του ΕΕΑ για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των επαγγελματιών – μελών του. «Θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις, τόνισε. Επί πλέον έχουμε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την ΕΛΑΝΕΤ για την υποστήριξή της σε προγράμματα για τους επαγγελματίες. Θα προχωρήσουμε και σε ανάλογη συμφωνία με τη περιφέρεια Αττικής και το Δήμο αθηναίων για την ανάπτυξη προγράμματος καινοτομίας, νέων τεχνολογιών πληροφορικής, και επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων». Σε συνέχεια άσκησε σκληρή κριτική στις περιοριστικές πολιτικές που «στεγνώνουν» την αγορά, στον κακό σχεδιασμό των προγραμμάτων και στον αποκλεισμό χιλιάδων επαγγελματιών από το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων. Ζήτησε δε να προωθηθούν νέες ιδέες όπως η ανάπτυξη συνεταιριστικών δράσεων και δικτύων κάθετης και οριζόντιας συνεργασίας επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο ΓΓ τους ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι «η κατάσταση των μικρομεσαίων θα ήταν ουτοπία να πούμε ότι είναι καλή. Πάνω από 120.000 επιχειρήσεις έκλεισαν το 2012! Την τελευταία τριετία έκλεισαν πάνω από 40.000 επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου μας. Από την άλλη, το 2013 προμηνύεται πολύ σκληρό, αλλά παρόλ’ αυτά πρέπει να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Εκτιμάμε ότι θα πρέπει να αρχίσει σιγά – σιγά η ανάπτυξη. Μέχρι τότε όμως πρέπει με τα άλλα επιμελητήρια κάτι να κάνουμε για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα.  Το ΕΕΑ είναι δίπλα στον επαγγελματία. Δώσαμε μάχες που άλλες κερδίσαμε και άλλες χάσαμε. Προσπαθούμε όμως να εξασφαλίσουμε λύσεις για τους επαγγελματίες». Αναφέρθηκε ακόμη και στις νέες υπηρεσίες και προγράμματα κατάρτισης που προσφέρει το ΕΕΑ στα μέλη του και άσκησε κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια.   Χαιρετισμό στην ημερίδα με κάλεσμα για ενότητα και αλληλεγγύη των μικρομεσαίων, απηύθυνε ο βετεράνος επιμελητηριακός και επίτιμος πρόεδρος του Σωματείου Βιοτεχνών Περιστερίου Δημήτρης Φραγουλάκης.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου κα Μαλιοστάθη Βάσω.

Την παρουσίαση του προγράμματος ενίσχυσης των ΜΜΕ έκανε η κα Παρασκευή Χρονοπούλου στέλεχος της ΕΛΑΝΕΤ. Η κα Χρονοπούλου στάθηκε αναλυτικά στις επιλέξιμες δραστηριότητες του προγράμματος, στις ενισχύσεις που δίνει και πως αυτές αξιοποιούνται από τους επαγγελματίες και σε ειδικά ζητήματα που αφορούν τις επιμέρους πλευρές εφαρμογής του προγράμματος όπως οι επιλέξιμες δαπάνες, η υποβολή αιτήσεων κλπ.

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο της προκήρυξης μπορούν να υποβάλουν πρόταση:

1.    υφιστάμενες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που, μέχρι τις 31.12.2011, έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και που θα πρέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/νους ΚΑΔ πριν την υποβολή της πρότασης  

2.    νέες – υπό σύσταση επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων. Οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/νους ΚΑΔ πριν την υποβολή της πρότασης, ενώ οι υπό σύσταση πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης  

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης είναι υποχρεωτική μέσω της ιστοσελίδας: www.ependyseis.gr/mis και μέχρι τις 10/5/2013. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή προτάσεων.   Για την ενημέρωσή τους οι επαγγελματίες μπορούν να απευθύνονται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΛΑΝΕΤ) Βαλαωρίτου 4,  ΤΚ 10671, ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 3620242, www.elanet.gr, email: [email protected]  

Τέλος η κα Σταυρινάκη Ευαγγελία Διευθύντρια Ανάπτυξης του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), παρουσίασε τις νέες δράσεις και τα προγράμματα  του ΕΤΕΑΝ για τη χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Στάθηκε ιδιαίτερα στη παροχή εγγυήσεων για λήψη δανείων, στην έκδοση εγγυητικών επιστολών για λήψη προκαταβολής σε όσους υπαχθούν στο πρόγραμμα και στη δανειοδότηση για κεφάλαιο κίνησης με ευνοϊκούς όρους και χαμηλό επιτόκιο.  

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Σύρος Κοσκοβόλης. Κατόπιν ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις ο οποίος κράτησε αρκετή ώρα και είχε ως περιεχόμενο την διευκρίνηση πρακτικών σημείων εφαρμογής και αξιοποίησης του προγράμματος.

 

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics