Προτάσεις των Επιμελητηρίων για ανακούφιση των μικρομεσαίων

Μετά την ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και το Επιμελητήριο Αρκαδίας στις 27 Αυγούστου, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων της χώρας διαμόρφωσαν προτάσεις σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, όπως είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων και η ρύθμιση των τραπεζικών δανείων, ο Τειρεσίας, η φορολογία, οι οφειλές στον ΟΑΕΕ.

Τις προτάσεις αυτές απέστειλαν στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δένδια, στον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μηταράκη και τις έθεσαν επίσης υπόψη της Κεντρικής Επιτροπής Επιμελητηρίων και των πολιτικών κομμάτων.

  – Όσον αφορά στις σχέσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις τράπεζες, επισημαίνονται οι δυσκολίες που προκύπτουν με τη μείωση των ορίων χρηματοδότησης, με τις επαφές με προμηθευτές στο εξωτερικό, με τη διαχείριση των επιταγών των δανειοληπτών, με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν προκειμένου να αξιοποιήσουν κοινοτικά ή κρατικά προγράμματα επιχορηγήσεων, στην έλλειψη οργανωμένης πλατφόρμας αιτήσεων, στους δυσμενείς όρους για την παροχή χρηματοδότησης ή εγγυήσεων κ.λπ. Επίσης θίγεται το μεγάλο θέμα των ρυθμίσεων των καθυστερημένων οφειλών, αλλά και στον υποστηρικτικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Επιμελητήρια προς τα μέλη τους για τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους, για την επιλογή της κατάλληλης πηγής χρηματοδότησης, για τον προγραμματισμό της ταμειακής τους ροής, αλλά και για την αξιόπιστη ενημέρωσή τους για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Τέλος οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων καταθέτουν 12 προτάσεις για αλλαγές στον Τειρεσία.

  – Όσον αφορά στη φορολογία, οι προτάσεις των Επιμελητηρίων στοχεύουν στην προάσπιση των συμφερόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στη διαμόρφωση ενός φορολογικού πλαισίου φιλικού προς το επιχειρείν και αναφέρονται: στη φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, στη μείωση κατά 50% της προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος των Επιχειρήσεων, στη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, στη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, στην εκλογίκευση των προστίμων, στην εφαρμογή ευνοϊκότερων ρυθμίσεων όσον αφορά στον ΦΠΑ, στην εφαρμογή του μέτρου συλλογής αποδείξεων και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και σε διορθώσεις στο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ.

– Όσον αφορά στον ΟΑΕΕ, οι προτάσεις μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  •          Καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων για τις οφειλές άνω των 20.000€.
  •          Άμεση ένταξη στις υπάρχουσες ρυθμίσεις για τις οφειλές κάτω των 20.000 €.
  •          Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης.
  •          Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις οικογένειές τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση.
  •          Κατά την συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου.
  •          Δημιουργία ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης με τρεις κλάδους, έναν για μισθωτούς, έναν για ελεύθερους επαγγελματίες και έναν για αγρότες, έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία και η αυθαιρεσία των διοικητικών υπαλλήλων, η δυσλειτουργία και οι στρεβλώσεις.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τις προτάσεις των Επιμελητηρίων για τη ρευστότητα

 

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τις προτάσεις των Επιμελητηρίων για την φορολογία

 

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τις προτάσεις των Επιμελητηρίων για τον Ο.Α.Ε.Ε

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics