Προβληματισμός μετά την συνάντηση ΕΑΔΕ με ΔΕΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν σχεδόν όλα τα θέματα που απασχολούν τον χώρο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, ανταλλάχθηκαν απόψεις και σε άλλα υπήρξε συμφωνία, ενώ σε άλλα η απόσταση ήταν μεγάλη.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 μεταξύ της ΕΑΔΕ και της ΔΕΙΑ της Τράπεζας της Ελλάδος συμμετείχαν: εκ μέρους της ΕΑΔΕ οι κ.κ. Αλέξανδρος Ραφαηλίδης , Δημήτρης Γαβαλάκης, Γιώργος Καραβίας, Μάνος Λορέντζος και οι κυρίες Δήμητρα Λύχρου, Ελένη Γρυπάρη και Όλγα Νικολαϊδου και από πλευράς ΔΕΙΑ οι κ.κ. Σπυρίδων Ζάρκος, Διευθυντής, Κοσμάς Μιχαήλ, Σύμβουλος, Νικόλαος Βλάχος, Στέλεχος και οι κυρίες Στέλλα Αδαμοπούλου, Υποδιευθύντρια, Μαρία Κρητικού Στέλεχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν σχεδόν όλα τα θέματα που απασχολούν τον χώρο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, ανταλλάχθηκαν απόψεις και σε άλλα υπήρξε συμφωνία, ενώ σε άλλα η απόσταση ήταν μεγάλη.

Το κυρίαρχο θέμα που έθεσε εντονότατα η ΕΑΔΕ ήταν ο ανταγωνισμός μέσω αθέμιτων πρακτικών που δέχεται η διαμεσολάβηση, γεγονός που έδειξε να συμμερίζεται και να κατανοεί η ΔΕΙΑ.  Τονίστηκε ιδιαίτερα το θέμα των σοβαρών πιέσεων (στα όρια του εκβιασμού) που δέχονται οι δανειολήπτες των τραπεζών για την «υποχρεωτική» τους ασφάλιση μέσω του bancassurance και των εμποδίων που εντέχνως θέτουν οι τράπεζες για την μη αποδοχή ασφαλιστηρίων συμβολαίων που προσκομίζουν οι δανειολήπτες από την ελεύθερη αγορά, ασκώντας το δικαίωμα της επιλογής τόσο της ασφαλιστικής εταιρείας όσο και του διαμεσολαβούντος προσώπου.

Σημαντική ήταν επίσης η συζήτηση σχετικά με τις Εταιρίες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και των κατά καιρούς εμφανιζόμενων (λόγω έλλειψης εποπτείας) εταιρειών-φαντασμάτων, για τις οποίες η ΔΕΙΑ στάθηκε στα τυπικά θέματα του νόμου και των δυνατοτήτων που παρέχονται στις εταιρείες αυτές, χωρίς να μπορεί η Τράπεζα να τοποθετηθεί δημοσίως, άμεσα ή έμμεσα. Η είδηση όμως είναι ότι «η αγορά» επεξεργάζεται σχέδιο οριοθέτησης των σχέσεων των  ΕΠΥ με το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση άγνοιας εκ μέρους της ΔΕΙΑ για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση περί δυνατότητας εκχώρησης σε τρίτους των διαδικασιών πιστοποίησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Είναι απορίας άξιον αν η Τράπεζα της Ελλάδος που έχει την αρμοδιότητα αυτή, δεν γνώριζε για την τροποποίηση του νόμου, τότε ποιος την προκάλεσε;

Σε σχέση με τις εξετάσεις πάντως, για μεν τους Ασφαλιστικούς Πράκτορες θα διεξαχθούν  το προσεχές φθινόπωρο (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) για δε τους Μεσίτες Ασφαλίσεων, αμέσως μετά. Έντονη συζήτηση διεξήχθη σχετικά και με την ύλη για το Πιστοποιητικό Δ  και το δυσανάλογο σε σχέση με την ύλη των Ασφαλιστικών Συμβούλων.

Για το θέμα του εμπιστευτικού εγγράφου της ΔΕΙΑ με το οποίο ζητούνται στοιχεία τυχόν οφειλών ή/και αποπληρωμής οφειλών από καταγγελμένους Συνεργάτες Ασφαλιστικών Εταιρειών, υπήρξε διαφορετική προσέγγιση του θέματος και η ΔΕΙΑ δήλωσε ότι η συλλογή αυτή των στοιχείων γίνεται για διασταύρωση των δεδομένων κάθε καταγγελίας και όχι σε βάρος των Διαμεσολαβούντων Προσώπων.

Συζητήθηκε ακόμα το θέμα της αφαίρεσης της άδειας των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE και των εναλλακτικών λύσεων που συζητούνται, κυρίως βέβαια σε σχέση με την ταλαιπωρία των χιλιάδων ασφαλισμένων που βρέθηκαν στον αέρα.

Με αφορμή το θέμα αυτό τέθηκε και πάλι από την πλευρά της ΕΑΔΕ το θέμα της «ελάχιστης τιμολόγησης», της εποπτείας δηλαδή κάποιων πολύ χαμηλών ασφαλίστρων που κυκλοφορούν στην αγορά και των κινδύνων που κυοφορούν για την φερεγγυότητα και την λειτουργία μιας ασφαλιστικής εταιρείας, ώστε να μην αντιμετωπίσει η αγορά, αιφνιδίως και πάλι, ανακλήσεις αδειών λειτουργίας εταιρειών. Σημειώθηκε δε ότι υπάρχουν διεθνή μοντέλα αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων που αφενός εξασφαλίζουν τους ασφαλισμένους κάθε εταιρείας στην οποία εντοπίζονται προβλήματα και αφετέρου προστατεύουν την αξιοπιστία και το κύρος της ασφαλιστικής αγοράς.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics