Σε αναβάθμιση του ρόλου των επιμελητηρίων στην προώθηση της επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας

Στόχος της κυβέρνησης να αυξηθεί ο ρόλος των επιμελητηρίων της χώρας στην προώθηση της επιχειρηματικότητας ιδίως της επιχειρηματικότητας των νέων. Αυτό τόνισε από το Ρέθυμνο ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας που στη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Η ανάπτυξη και η ευημερία, η πρόοδος του τόπου περνάει μέσα από την οικονομική ανασυγκρότηση και για αυτό σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα «…στην κυβέρνηση εκπονούμε ένα φιλόδοξο σχέδιο στήριξης της επιχειρηματικότητας με εξωστρέφεια με προώθηση της καινοτομίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας ιδιαίτερα της περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες». Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνεργασία με τα επιμελητήρια ώστε να δημιουργηθούν θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας και καινοτομίας έτσι ώστε νέοι και νέες που θέλουν να υλοποιήσουν το όραμα τους και μία ιδέα να τη μετατρέψουν σε επιχείρηση να μπορέσουν να το κάνουν με τρόπο βιώσιμο, ώστε να συνεισφέρουν στην περιφερειακή ανάπτυξη. «Έχουμε να κάνουμε πολύ δουλειά και θέλω να ευχαριστήσω τους προέδρους των επιμελητηρίων και να ξέρουν ότι θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια τους ώστε να αναδείξουμε και να στηρίξουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας». Κατά τον υπουργό η χώρα μετασχηματίζεται και πραγματικά όπως είπε: «Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις στη χώρα μας αυξάνονται και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται. Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αυξάνεται, οι εξαγωγές διπλασιάζονται κι οι επενδύσεις έχουν ξεπεράσει και έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πέρα και πάνω από αυτό όμως, τα νούμερα και τα στοιχεία από το ΓΕΜΗ δείχνουν ότι οι ενάρξεις των επιχειρήσεων το ‘22-‘23 και τους πρώτους 2 μήνες του ‘24 είναι πολλαπλάσιες με τις ενάρξεις την πενταετία 2015 – 2019». Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι τα στοιχεία είναι καλύτερη απόδειξη ότι «…η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα να μετασχηματίσει την ιδέα που έχει σε μία επιχείρηση και μέσα από αυτό να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλά αμειβομένων».
Σύμφωνα με τον υπουργό όλα όσα συμβαίνουν αφορούν σε μία διαρκή προσπάθεια. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε να φτάσουμε, εκεί που είναι ο στόχος μας, για αυτό και το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε από κοινού με τα επιμελητήρια έτσι ώστε πραγματικά να καταφέρουμε η χώρα μας, ο τόπος μας, να φτάσει εκεί που μπορεί να φτάσει. Σήμερα τα επιμελητήρια εκπροσωπούν την μεταποίηση, το εμπόριο, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα μέσα από τα αγροτικά τμήματα που δημιουργούνται. Εκπροσωπούνται δηλαδή το σύνολο της οικονομίας, της οικονομικής ζωής του τόπου. Θέλουμε το επόμενο διάστημα ακόμα περισσότερο να ενσωματωθούν στην αγορά και να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και αυτό θα κάνουμε». Η υποστήριξη όπως υπερασπίστηκε ο κ. Σκρέκας όλων των επιχειρήσεων, από την κυβέρνηση: «…αποδεικνύεται το πόσο σημαντική είναι από τα στοιχεία, την εποχή του covid 2019 με τα αποτελέσματα και τον αριθμό των ενάρξεων των επιχειρήσεων σε σχέση με τις επιχειρήσεις που κλείνουν τα βιβλία τους δηλαδή σταματούν. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε 150.000 νέες ενάρξεις μικρών επιχειρήσεων πολύ μικρών και μικρών, που χρειάζονται φυσικά υποστήριξη ώστε να μεγαλώσουν. Αντίθετα το 2016 είχαμε αρνητικό ισοζύγιο με 30.000 κλεισίματα σε επίπεδο Ελλάδος. Από το 2019 με πολύ δουλειά και αναγνωρίζοντας τα πραγματικά προβλήματα των επιχειρήσεων ιδίως των μικρομεσαίων, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε μία επιχείρηση να ανοίγει και να επιβιώνει. Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων μικρών και μικρομεσαίων συνεισφέρουν και συντελούν ώστε να έχουμε περιφερειακή ανάπτυξη που είναι σημαντική. Η ανάπτυξη συνολικά της Ελλάδας περνάει μέσα από την περιφέρεια. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης μας και αυτό φαίνεται μέσα από τις δράσεις και τις αποφάσεις που λαμβάνουμε και τις παρεμβάσεις που κάνουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics