ΣΕΒ: Στα σκαριά η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται πλέον στα σκαριά εκτιμά ο ΣΕΒ σε ανάλυσή του. Ωστόσο στη σχετική μελέτη προσδιορίζεται ότι για να στηριχθεί η ανάκαμψη χρειάζεται σειρά συντονισμένων κινήσεων.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται πλέον στα σκαριά εκτιμά ο ΣΕΒ σε ανάλυσή του. Ωστόσο στη σχετική μελέτη προσδιορίζεται ότι για να στηριχθεί η ανάκαμψη χρειάζεται σειρά συντονισμένων κινήσεων. Η ανάκαμψη, επισημαίνει ο ΣΕΒ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική ζήτηση, δηλαδή στον τουρισμό και τις εξαγωγές. Λόγω γεωπολιτικών ανακατατάξεων, σημαντικές τουριστικές ροές έχουν στραφεί προς τη χώρα μας, όπως και σε άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες, ενώ, ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Αυτό αναφέρεται στο ΔΕΛΤΙΟ του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών που μεταξύ άλλων καταγράφει τα εξής: "Δεν χωρεί αμφιβολία, επίσης, ότι η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με βάση τα σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, στα χρόνια της προσαρμογής με τα Μνημόνια, έχει συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Πάντως, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν καλυφθεί οι απώλειες ανταγωνιστικότητας της περασμένης δεκαετίας, που μεταφράζεται σε ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο μέλλον. Είναι ενδεικτικό ότι η χώρα μας στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας για το 2017 που δημοσιεύει το World Economic Forum, και που ενσωματώνει τις αντιλήψεις των στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων για τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς, βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μεταφράζεται σε ανάγκη βελτίωσης των προοπτικών των επιχειρήσεων, ώστε τα στελέχη αυτά να αποκτήσουν διαφορετική (καλύτερη) άποψη για τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία.

Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση δημοσιονομικής προσαρμογής και τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργούν πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στα κέρδη των επιχειρήσεων, κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης που έχει επιβληθεί στην οικονομία. Η μονομερής αυτή λιτότητα μέσω φόρων τείνει να συμπιέζει ή και να αποθαρρύνει, την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις δημόσιες δαπάνες, πλην κοινωνικών παροχών και συντάξεων, καθώς το παρόν επίπεδο εθνικού εισοδήματος, ανεξαρτήτως αναδιανομής του, δεν  μπορεί να τις στηρίξει. Και επειδή η χώρα  θα συνεχίσει υποχρεωτικά για πολλά χρόνια ακόμη να ζει με υψηλή πρωτογενή πλεονάσματα, απαιτείται επειγόντος αύξηση της παραγωγικότητας στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες, σε συνδυασμό πάντα με μια προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες καλπάζουσας επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας μέσω κερδοφόρων ιδιωτικών επενδύσεωνΈτσι μόνο θα μπορούμε να πληρώνουμε τις συντάξεις και να εξυπηρετούμε το δημόσιο χρέος και να προσφέρονται ταυτόχρονα ικανοποιητικού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας".

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics