Στο στόχαστρο του Υπ. Εργασίας οι προσλήψεις «τελευταίας στιγμής»

Σε άρθρο του, στο Taxheaven, ο κ. Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς, Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά, Λογιστής – φοροτεχνικός αναλύει το φαινόμενο και αναφέρεται στην προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να το ελέγξει.

Το «κόλπο» φαίνεται πως έγινε ευρέως γνωστό, ώστε να προκαλέσει την αντίδραση των ελεγκτικών οργάνων. Μιλάμε για τις προσλήψεις της τελευταίας στιγμής στο Π.Σ. Εργάνη, με τις οποίες ορισμένοι επιτήδειοι και δεν έχουν σε ασφάλιση τους εργαζόμενους και με ένα «κλικ» γλυτώνουν τις κυρώσεις, αφού μόλις εμφανιστεί ο έλεγχος, τα στοιχεία των ανασφάλιστων που είναι έτοιμα με ένα «κλικ» περνούν στο σύστημα και όλοι γίνονται… ασφαλισμένοι! Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δίνει το «κόλπο» στους παρανομούντες, έναντι των νομίμων και συνεπών επιχειρήσεων προφανώς είναι μεγάλο.
 Σε άρθρο του, στο Taxheaven, ο κ. Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς, Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά, Λογιστής – φοροτεχνικός αναλύει το φαινόμενο και αναφέρεται στην προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να το ελέγξει. Τώρα και οι ελεκτές με ένα κλικ θα πιστοποιούν την ώρα έναρξης του ελέγχου στο Εργάνη κι έτσι κάθε πρόσληψη μετά από αυτή θα καταχωρείται ως παράνομη. Θα πιάσει όμως και αυτό ή οι επιτήδειοι θα βρουν μετά άλλο κόλπο;
 

Όπως αναφέρει στο άρθρο, «οι προσλήψεις της τελευταίας στιγμής στο Π.Σ. Εργάνη, δηλαδή την ώρα που μπαίνουν οι ελεγκτές του Σ.ΕΠ.Ε. στις επιχειρήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι, κυρίως σε επιχειρήσεις εστίασης ή σε κέντρα διασκέδασης, κ.λπ. οι επιχειρηματίες, στη θέα των ελεγκτών του Σ.ΕΠ.Ε. μπορούσαν —μέσω ειδικών εφαρμογών— με το πάτημα ενός κουμπιού να «ανεβάσουν» στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ μαζικά τις προσλήψεις του προσωπικού (που ναι μεν εργαζόταν, αλλά δίχως ασφάλιση) ή άλλες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, όπως στα ωράρια εργασίας, κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό οι εργοδότες ήταν νομικά κατοχυρωμένοι (σ.σ. τυπικά το προσωπικού φαινόταν κατά την ώρα του ελέγχου ότι είχε μόλις ξεκινήσει εργασία και αυτή είχε ήδη δηλωθεί από πριν στο ΕΡΓΑΝΗ) και απέφευγαν τα τσουχτερά πρόστιμα της αδήλωτης εργασίας ενώ ταυτόχρονα δεν κατέβαλλαν τις ασφαλιστικές εισφορές και ό,τι άλλο προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία.

Στην απόφαση οικ.32143/Δ1.11288/2018 που δημοσιεύθηκε στις 22.6.2018 στο Φ.Ε.Κ. φαίνεται πως επιχειρείται να κλείσει αυτό το «παράθυρο» από το υπ. Εργασίας, αφού όπως μνημονεύει η εν λόγω εγκύκλιος «Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, τα ελεγκτικά όργανα του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ μπορούν να δηλώνουν, μέσω κινητού τηλεφώνου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, την ώρα έναρξης του ελέγχου. Η σχετική δήλωση λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία και είναι εμφανής στον εργοδότη.».

Προφανώς οι ελεγκτές, ενδεχομένως με τη χρήση ενός πιστοποιημένου κινητού τηλεφώνου θα δηλώνουν, πριν εισέλθουν για έλεγχο στην επιχείρηση, την ώρα έναρξης αυτού κι έπειτα θα ξεκινούν τον έλεγχο. Η ημερομηνία και η ώρα έναρξης του ελέγχου θα δημιουργούν λογικά τις συνθήκες εκείνες που θα «μπλοκάρουν» τους εργοδότες από τη δυνατότητα υποβολής κινήσεων της τελευταίας στιγμής μέσα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Δεν μένει παρά να δούμε στην πράξη πως θα πραγματοποιούνται αυτού του είδους οι έλεγχοι, καθώς και τα αποτελέσματα που θα επέλθουν.
 Να τονίσουμε στο σημείο αυτό πως πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες προς τους ελεγκτές και στους εργοδότες προκειμένου να μην δημιουργούνται εκατέρωθεν προστριβές από την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου, αφού πάντα θα υπάρχουν και οι πραγματικές περιπτώσεις της τελευταίας στιγμής και όχι αυτές που γίνονται για καταστρατήγηση των διατάξεων της νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση, η καταπολέμηση της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας είναι ένα στοίχημα που είχε μπει από καιρό και πρέπει κάποια στιγμή να κερδηθεί προς όφελος όλων.»

Πηγή: Taxheaven

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics