Ομιλία κ. Γιώργου Καραβία στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΜΑ

Ολόκληρη η ομιλία

Κυρίες και κύριοι
 
Έχοντας ολοκληρώσει τη αναφορά μου στον απολογισμό πεπραγμένων του ΣΕΜΑ, θα μου επιτρέψετε τώρα να κάνω και έναν πολύ σύντομο απολογισμό πεπραγμένων σε προσωπικό επίπεδο.
 
Ήταν τιμή για μένα που υπηρέτησα ως Πρόεδρος του ΣΕΜΑ για 8 συνεχή χρόνια, επί 4 διαδοχικές θητείες. Τιμή είναι επίσης για μένα το ότι ανήκω στην ομάδα των ιδρυτικών μελών του Συνδέσμου, στην ομάδα των μεσιτών ασφαλίσεων που πριν από 29 χρόνια λάβαμε την απόφαση να ιδρύσουμε τον ΣΕΜΑ, δημιουργώντας έναν ισχυρό ανεξάρτητο φορέα, που θα υποστήριζε με σοβαρότητα, θέληση και αποφασιστικότητα τα πραγματικά συμφέροντα μιας ιδιαιτέρως ισχυρής ομάδας επιχειρηματιών στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτή την ιδέα και αντίληψη προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να υπηρετήσω ως Πρόεδρος του ΣΕΜΑ επί μια οκταετία
 
Θεωρώ ότι κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος στηρίξαμε το στόχο μας. Επιδιώξαμε όλοι μαζί, συνειδητά, να ενισχύσουμε το κύρος του ΣΕΜΑ, ώστε να καταστεί ένας δυναμικός συνομιλητής όλων των φορέων της ασφαλιστικής βιομηχανίας, του επόπτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Υπουργείου Οικονομικών, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, αλλά και διεθνών φορέων της αγοράς. 
 
Ως Πρόεδρος του ΣΕΜΑ ανέλαβα, όπως θα ενθυμίστε, πρώτη φορά το 2009, σε μια περίοδο έντονων τριβών μεταξύ των μελών του Συνδέσμου, οι οποίες οφείλονταν κατά βάσει στη σύγκρουση νοοτροπιών. Υπήρξαν, μάλιστα, φορές που βρεθήκαμε και σε σημείο αδιεξόδου.
 
Ο επαναπροσδιορισμός των αξιών και των στόχων μας ήταν, τότε, κάτι περισσότερο από επιβεβλημένος.
 
Στα 55 μου, το 2008, θα έλεγα ήδη καταξιωμένος επαγγελματικά μετά από μια πολυετή πορεία στον κλάδο, ήταν φανερό πως δεν αναλάμβανα την προεδρία του Συνδέσμου με στόχο την προσωπική προβολή και ανέλιξή μου. Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα χρόνια αντιμετώπισα δυσκολίες και επιθέσεις δυσπιστίας από μέλη που είχαν την αντίληψη ότι ένας Πρόεδρος εξαργυρώνει τη συνδικαλιστική του δύναμη για ίδιο όφελος. Με απλά λόγια, δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν ότι θα χρησιμοποιούσα το ΣΕΜΑ για προσωπικό μου συμφέρον.
 
Θέλω να πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια στην Προεδρία όλοι έχουν πειστεί πως δεν έπραξα κάτι τέτοιο.
 
Ομολογώ πως, πολλές φορές, βρέθηκα μπροστά σε συμπεριφορές αλλόκοτες, περίεργες, προσβλητικές, κάποτε και κακεντρεχείς. Προσπάθησα ωστόσο να τις αντιμετωπίσω με αίσθημα δικαίου και ταπεινότητας.
 
Επαγγελματικές ευκαιρίες, λόγω της θέσης μου, παρουσιάστηκαν, αλλά τις απέφυγα όλες, υπηρετώντας το κοινό και όχι το προσωπικό μου συμφέρον. Με άλλα λόγια, στήριξα τις αρχές που υπηρέτησε με πίστη η ιδρυτική ομάδα του ΣΕΜΑ.
 
Ο ΣΕΜΑ λοιπόν, σήμερα, κλείνει τα 29 του. Είναι ένας ισχυρός θεσμός, θα έλεγα νεανικός, με γρήγορα αντανακλαστικά. Ένας ζωντανός πομπός και δέκτης μηνυμάτων της αγοράς. Ένας συνδιαμορφωτής του επαγγελματικού μας περιβάλλοντος. Η ταχύτητα των γεγονότων, καθώς και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε, μας ανάγκασαν να αλλάξουμετο βηματισμό του ΣΕΜΑ, με σκοπό τη επίλυση πολλών θεμάτων μας.
 
Θα χαρακτήριζα επιτυχία μας το γεγονός ότι ο ΣΕΜΑ διατηρήθηκε στα 29 του χρόνια ένας αμιγώς επαγγελματικός σύνδεσμος, αποκρούοντας με επιτυχία προσπάθειες συνδικαλιστικής εκμετάλλευσής του, όπως και κομματικοποίησής του.
 
Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι ο ΣΕΜΑ είναι υγιέστατος οικονομικά και θέλω να πιστεύω ότι βοήθησα και εγώ έστω και στο ελάχιστο ώστε να εδραιωθεί στον ΣΕΜΑ μια σύγχρονη και ηθική αντίληψη για τον τρόπο δράσης του.
 
Και θεωρώ πως αυτός ο τρόπος σκέψης και στάσης, πάντα θα μας βοηθά να βγαίνουμε νικητές από ψευδή, από στημένα διλήμματα που συχνά μας υπαγορεύονται και από τρίτους. Αναφέρω ως παράδειγμα τη διαφορετική κουλτούρα που πολλοί θεωρούν ότι χωρίζει το παλαιό από το νέο. Το δίλημμα «παλαιό ή νέο» είναι ψευδές και δημαγωγικό και τελικά εκτός θέματος. Γιατί η απόλυτη υποστήριξη του «νέου» δεν εξασφαλίζει κατ΄ ανάγκη το σωστό, το ποιοτικό, το ηθικό και το αληθινά συμφέρον. Εκτιμώ ότι όλοι μας μπορούμε, ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε στην άκρη τα ψευδή διλήμματα. Η προσφορά στα κοινά δεν αποτελεί προνόμιο του παλαιού ή του νέου. Αποτελεί χρέος όλων μας. Εκτός κι αν μέσα από το διαχωρισμό παλαιού – νέου κρύβονται άλλα…
 
Θέλω να πιστεύω πως όχι…
 
Κυρίες και κύριοι
 
Αν για κάτι διερωτήθηκα εξ αρχής στο ΣΕΜΑ, είχε να κάνει με το ρόλο μου στο Σύνδεσμο και το ρόλο του Συνδέσμου στην αγορά. Έπρεπε να αποφασίσω σε ποια όχθη του ποταμού θα σταθώ, ποια αντίληψη όφειλα να υπηρετήσω…
 
Η απάντηση σε αυτό ήταν μια: Έπρεπε να πράξω ελεύθερα, να στραφώ προς την ανάπτυξη του ανθρώπου και, εν τέλει, προς ένα περιβάλλον πολιτισμού και τέχνης στο οποίο εγώ ο ίδιος επέλεξα να ζω. Το να λειτουργείς άκρως επαγγελματικά αποτελεί στοιχείο πολιτισμού. Το να σκέπτεσαι και να αποφασίζεις ελεύθερα σε φέρνει κοντά στην τέχνη. Κι όταν καταστήσεις τον πολιτισμό κομμάτι του εαυτού σου, γίνεται πολλαπλασιαστής του καλού προς τον πελάτη, όπως και προς το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης.
 
Εκπέμποντας ασφάλεια, αναπτύσσεσαι ελεύθερα, δημιουργείς χωρίς φόβο, απαλλάσσεσαι από βάρη και άγχη. Η ελευθερία και η ασφάλεια πάνε μαζί. Όσο ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας, τόσο δρούμε και αναπτυσσόμαστε ελεύθερα. Την υπηρεσία αυτή προσφέρουμε στους πελάτες μας κι ο ΣΕΜΑ συμβάλλει τα μέγιστα προς την ίδια κατεύθυνση.  Συνδιαμορφώνει το περιβάλλον μας. Δίνει λύσεις σε αδιέξοδα, μας καθιστά ισχυρότερους, περισσότερο ελεύθερους.
 
Με αίσθημα πραγματικής ευθύνης σας λέω ότι, ΣΕΜΑ δεν είναι ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ. ΣΕΜΑ είναι ο καθένας από μας, ως μονάδα και ως μέλος μιας ομάδας που διαπνέεται από μια κοινή αντίληψη για μια σταθερή πορεία προς τον πολιτισμό, την ελευθερία, την ανάπτυξη.
 
Σας ευχαριστώ που τα τελευταία 8 χρόνια με εμπιστευτήκατε, που με στηρίξατε να προσφέρω για το συμφέρον όλων μας. Μου δώσατε πραγματική χαρά.
 
Εύχομαι να το έπραξα επάξια…
 
Κυρίες και κύριοι
 
Θα ήθελα εδώ να σας ανακοινώσω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου σε αυτές τις εκλογές. Θα διεκδικήσω, ωστόσο, θέση πρωταθλητή στο συνδικαλιστικό στίβο. Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή δράσης του Συνδέσμου, συμμετέχοντας ενεργά ως μέλος της διοίκησης και των επιτροπών της.
 
Αποχωρώντας από την θέση του Προέδρου θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη όλων των Διοικήσεων με τα οποία συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια και προσπαθήσαμε μαζί να στηρίξουμε το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και του ΣΕΜΑ.
 
Ευχαριστώ τους…..
 
Σας ευχαριστώ όλους , έναν- έναν για την τιμή που μου κάνατε τόσα χρόνια εκλέγοντάς με…
 
Σας ευχαριστώ για την πρόκληση και την δοκιμασία στην οποία με θέσατε να κάνω πράξη, μαζί με εσάς, τις ιδέες που σας ανέπτυξα πριν…
 
Σας ευχαριστώ γιατί σήμερα είμαι σε θέση να αισθανθώ χαρά, ικανοποίηση και συνειδησιακή γαλήνη διότι συμμετείχα ενεργά σε ένα έργο ωφέλιμο για όλους μας και προσπάθησα να είμαι δίκαιος παρά ευχάριστος.
 
Ευχαριστώ και αυτούς που δεν με υποστήριξαν γιατί με έκαναν να προσπαθώ ακόμη περισσότερο.
 
Ευχαριστώ για τη σημαντική προσφορά του συμβούλου επικοινωνίας μας κυρίου Πλάτωνα Τσούλου και των γραμματέων κυρίας Έλενας Πρασκέλη και Άννας Βάιμπεργ με τους οποίους είχα άριστη συνεργασία.
 
Ευχαριστώ τα μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβούντων Ελλάδος για την πολυετή και άριστη συνεργασία που είχαμε στην επίλυση κοινών ασφαλιστικών θεμάτων.
 
Σας ευχαριστώ  
 
Κι εύχομαι για τον ΣΕΜΑ και για όλους μας, να συνεχίσουμε ακόμα καλύτερα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, αλλά και καλλιεργώντας, παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, το φωτεινό κομμάτι του εαυτού μας.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics