Οι προσαρμογές της διαμεσολάβησης..

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Η διαμεσολάβηση, όπως και η ιδιωτική ασφάλιση εδώ και καιρό μεταμορφώνεται, μετασχηματίζεται, αποκόπτεται από το παρελθόν, και τα όσα γνώριμα, και αλλάζει μορφή. 

Η μετάβαση αυτή σε νέα κατάσταση δεν είναι συγκεκριμένη, δεν έχει «φόρμα» και τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι ενιαία για όλους και σε όλα και δεν εξελίσσεται σε κάθε περίπτωση με την ίδια ταχύτητα.

Και αυτό συμβαίνει διότι, η μετάβαση και το πώς γίνεται, και με τι όρους, τι κριτήρια κ.λπ.  είναι κυρίως θέμα επιλογών, -ατομικών- που δεν υποδεικνύονται από κανόνες.

Ο κάθε επαγγελματίας ή η κάθε εταιρεία με όποια μορφή ασκεί την ασφαλιστική διαμεσολάβηση ή παράγει ασφαλιστικά προϊόντα είναι οι «κύριοι», οι αποκλειστικά υπεύθυνοι  για το μέλλον τους το οποίο δεν καθορίζεται από τους άλλους.

Μπορεί η Solvency και η IDD να θέτουν πλαίσιο, μπορεί η νομοθεσία να καθορίζει όρια και συμπεριφορές, μπορεί και η εποπτεία να καθοδηγεί σε ενέργειες και πρακτικές… 

Τίποτα από τα παραπάνω δεν καθορίζει τις αλλαγές. Ούτε και η ανερμάτιστη επιλογών και αποφάσεων ελληνική οικονομία με την πολύχρονη «κρίση» της.

Όλα αυτά είναι απλώς συνοδευτικά και δείχνουν προσανατολισμό ή θέτουν το πλαίσιο -φαρδύ ή στενό- επί του οποίου η αγορά προχωρεί.

Θα πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι η αλλαγή στην διαμεσολάβηση και στην ιδιωτική ασφάλιση και στα άλλα επαγγέλματα και κλάδους είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης. Της συνολικής εξέλιξης των πραγμάτων με την συνοδεία των όσων -και άλλων- αναφέραμε παραπάνω.

Αποτελεί σημερινό φαινόμενο να αποδίδονται ευθύνες στο περιβάλλον για ότι συμβαίνει.  Υπάρχουν κάποιοι αθεράπευτα ρομαντικοί που αποδίδουν τις αλλαγές σε έξωθεν αιτίες, και περιμένουν από κάποιους άλλους να παρέμβουν ρυθμιστικά για να αποτρέψουν τα όσα μεταβάλλουν το τοπίο και ταράζουν τα νερά.

Πάει η εποχή αυτή. Ο κρατισμός έσβησε και η ελεύθερη οικονομία και αγορά λειτουργούν με την δύναμη των νομικών και φυσικών προσώπων.

Οφείλει ο κάθε επαγγελματίας και η κάθε εταιρεία να προχωρούν αυτόνομα και σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια και προσωπικές επιλογές. Δεν υφίσταται αυτοματισμός. Δεν υφίσταται προστασία. Η τάση είναι τα «μεγαλύτερα σχήματα».

Όποιος γελάστηκε χάθηκε…

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics