Ένα βήμα ακόμα για να εξαλειφθούν τα ανασφάλιστα οχήματα

Του Γιάννη Βερμισσώ

Ατονεί το θέμα επίλυσης των ανασφάλιστων οχημάτων χωρίς να έχει ολοκληρωτικά λυθεί. Εκκρεμότητες εμποδίζουν την επίλυσή του και η εξάλειψη του φαινομένου το οποίο διατηρείται «ζωντανό» δεν επιτυγχάνεται. Οχήματα αποχωρούν σταδιακά από τη βάση ασφαλισμένων, «αναζητούνται» περιπτώσεις ενοικιαζόμενων και ερευνώνται οι «στόλοι» διαφόρων περιπτώσεων.

Όπως αναφέρει παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς στο insurance-eea σήμερα τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 700 χιλιάδες οχήματα συμμορφώθηκαν με την προ διετίας προσπάθεια της αγοράς και της ΑΑΔΕ καθώς εντάχθηκαν στον στόλο των ασφαλισμένων και θεωρούνται ως μια καλή εξέλιξη. Ωστόσο απομένει ακόμα ένας μεγάλος αριθμός  ανασφάλιστων περιπτώσεων που δεν εντάχθηκε στα όσα ορίζει ο νόμος. Στους στόλους οχημάτων (ενοικιαζόμενα, επαγγελματικά κ.α) αναζητείται επίσης τυχόν κρούσμα μη συνολικής ασφάλισης ή περιοδικής κατά τις ανάγκες. Ταυτόχρονα κάποιες περιπτώσεις που ασφαλίστηκαν στο παρελθόν απασφαλίζονται εκ νέου εκτιμώντας πιθανόν ότι δε θα εντοπιστούν.

Η κατάσταση αυτή, δείχνει προφανώς, ότι τα ανασφάλιστα παραμένουν ακόμη ως πρόβλημα μικρότερο βέβαια από το παρελθόν. Επειδή η ανησυχία  για τη συνέχεια είναι μεγάλη, γίνονται επισημάνσεις στους αρμόδιους φορείς μήπως και υπάρξει μια γενικότερη συνολική κινητοποίηση και πάλι η οποία θα εστιάσει στην ανάγκη εφαρμογής του νόμου της υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων από όλους.

Να επισημανθεί ότι η ΑΑΔΕ παραμένει – ακόμα-  αντιμέτωπη με την αναζήτηση ανασφάλιστων περιπτώσεων και συνεχίζει την πεπατημένη διαδικασία εντοπισμού, ειδοποίησης των κατόχων και αναλόγως την επιβολή προστίμου ή άλλων μέτρων προκειμένου να κλείσει οριστικά το θέμα των ανασφάλιστων.

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics