Έφθασε ο «κόμπος στο χτένι» στην ΥΓΕΙΑ

Του Γιάννη Βερμισσώ

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ξεκάθαρο λόγο οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος με θέμα «ΥΓΕΙΑ: ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ  ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ» εξήγησαν ότι το υφιστάμενο σύστημα Υγείας είναι ακριβό, μη ανταποδοτικό, και ασύμφορο τελικά οπότε και θα πρέπει να υποστεί μεταβολές.

Τα περιθώρια ανάταξης όπως φάνηκε μέσα από τις τοποθετήσεις των ειδικών είναι ανύπαρκτα, και η μοναδική προοπτική είναι να χαραχθεί μια νέα στρατηγική, να γίνει μια άλλη προσέγγιση για να έλθει ένα αποτέλεσμα που θα διαχυθεί στην κοινωνία.

Το στίγμα που δόθηκε, το μήνυμα που πέρασε,  είναι πώς «δεν πάει άλλο έτσι».  Το κόστος της Υγείας ανεβαίνει, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να το περιχαρακώσουν επικαλούμενες αντικειμενικά στοιχεία και οι πολίτες δυστυχώς μόνο πληρώνουν…

Πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της αγοράς, συλλήβδην αποκάλυψαν τα όσα ισχύουν πιο ευκρινώς από το παρελθόν κάνοντας σαφές ότι οι συνθήκες έχουν φθάσει σε οριακό σημείο. «Δεν περιμένουμε να βρούμε λύσεις σήμερα αλλά θέλουμε να ανοίξουμε την κουβέντα» είπε ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Πάνος Δημητρίου εκκινώντας τις εργασίες του συνεδρίου. Συνέχισε λέγοντας ότι «θέλουμε  ένα καλύτερο σύστημα Υγείας, εξελιγμένο, με Διεθνή Πρότυπα».

Στην ίδια κατεύθυνση ο Ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος τόνισε ότι χρειάζονται αλλαγές και στις δομές του συστήματος Υγείας, καθώς η κοινωνική ασφάλιση δεν «δουλεύει», η διοίκηση θα πρέπει να αλλάξει, η αποκέντρωση του συστήματος να εξελιχθεί και οι δαπάνες να περιοριστούν ή να κατανεμηθούν διαφορετικά και πιο αποτελεσματικά. Πάντως, εκτίμησε ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα κληθεί να σηκώσει το βάρος.  Ακολούθησαν μετά θεματικές  ενότητες, έγιναν πιο εξειδικευμένες προσεγγίσεις οι οποίες επίσης διαπίστωσαν ελλείμματα, προβλήματα, αναποτελεσματικότητα και φυσικά κατέληξαν στις ανάγκες αλλαγών.

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics