Εξετάζονται προνόμια, προμήθειες και κατευθυνόμενες πωλήσεις

Του Γιάννη Βερμισσώ Μέσα στις ραγδαίες αλλαγές που θα φέρει στην ελληνική ασφαλιστική πραγματικότητα η IDD, περιλαμβάνεται και το θέμα που αφορά τις προμήθειες, τις εκπτώσεις και γενικά τους τρόπους «ενίσχυσης» -κινητροδότησης- ..

Του Γιάννη Βερμισσώ

Μέσα στις ραγδαίες αλλαγές που θα φέρει στην ελληνική ασφαλιστική πραγματικότητα η IDD, περιλαμβάνεται και το θέμα που αφορά τις προμήθειες, τις εκπτώσεις και γενικά τους τρόπους «ενίσχυσης» -κινητροδότησης- των πωλήσεων οι οποίοι έχουν ενσωματωθεί στην λειτουργίας της -αγοράς.

Κατά πληροφορίες από νομικούς κύκλους, διερευνάται στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας, και το ζήτημα της σύγκρουσης των συμφερόντων συναρτώμενο με τις προμήθειες που χορηγούνται.

Εξετάζεται κατά πόσο αυτές όταν διαφοροποιούνται κατά περίπτωση δημιουργούν συνθήκες όπου το συμφέρον του πελάτη είναι αντίθετο με το συμφέρον αυτού που προωθεί το ασφαλιστικό προϊόν.

 Το ερώτημα έγκειται στο γεγονός  ότι οι διαφορετικές προμήθειες που σήμερα παρέχονται από τις εταιρείες ή άλλα ενδιάμεσα σχήματα προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων, συνιστούν διάκριση και εν συνεχεία αποτελούν κίνητρο κατευθυνόμενης προώθησης των ασφαλιστικών προϊόντων.

Η IDD που θέτει «υψηλά» την προστασία του καταναλωτή, φέρνει  τους ενασχολούμενους με αυτή απέναντι σε ένα ερώτημα: πώς θα διασφαλιστεί η αμερόληπτη ενημέρωση του καταναλωτή για τα ασφαλιστικά προϊόντα και από ποιους;

Μπορεί –αναρωτιούνται- κάποιος που κερδίζει περισσότερα από κάποια πώληση να προκρίνει και να προωθήσει μια άλλη; Μεγάλο επίσης ερώτημα τίθεται και για όσους λόγω διαφόρων συνθηκών προωθούν τα προϊόντα μίας και μόνο εταιρείας  και κατά πόσο αυτό ενισχύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό;

Συνεπώς πώς σε αυτή την περίπτωση διασφαλίζεται η σωστή και αμερόληπτη ενημέρωση;  Πώς συμβουλεύεται και με βάση ποια ανάλυση μαθαίνει ο καταναλωτής για την ασφάλιση όταν έως σήμερα υπάρχουν και άλλα κριτήρια –προμηθειακά- που συντείνουν στην παροχή συμβουλών.

Η ελληνική πραγματικότητα δείχνει να ακροβατεί απέναντι σε ερωτήματα  που ανακύπτουν από την IDD και στα οποία  θα πρέπει να δοθούν απαντήσει ικανές ώστε να μην επέλθουν ριζικές αλλαγές και μάλιστα σε ταχύτατο ρυθμό.

Οι νομικοί αναζητούν ερμηνείες που και η οδηγία θα «ικανοποιείται» και το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργία της αγοράς δε θα αλλάξει. Σε διαφορετική περίπτωση τόσο οι εταιρείες όσο και οι διαμεσολαβούντες δεν αποκλείεται να κληθούν να τοποθετήσουν τη σχέση τους σε νέα βάση. 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics