Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Deal News: Περιμέναμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ΜμΕ

Δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα Deal News, για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης:

Είναι γεγονός ότι περιμέναμε να ανακοινωθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δεν υποτιμώ καθόλου τη σημασία που έχουν για τους ευάλωτους συμπολίτες μας τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Είναι οπωσδήποτε προς τη θετική κατεύθυνση η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης, η μείωση της τιμής του πετρελαίου στη αντλία, η επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου, οι αυξήσεις στις συντάξεις, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Όμως δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι για πρώτη φορά δεν ακούσαμε σε Δ.Ε.Θ. το πως ακριβώς σκοπεύει να στηρίξει αποτελεσματικά η κυβέρνηση τους μικρομεσαίους. Όλα όσα ανακοινώθηκαν, αποτελούν τη βάση για μία έμμεση στήριξη τους και όχι άμεση.

Όμως οι δυσκολίες και οι πιέσεις που αντιμετωπίζουν, απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κινούνται ήδη σε δυσθεώρητα ύψη και ανάλογες – ή και δυσμενέστερες- εκτιμήσεις υπάρχουν και για την τιμή του φυσικού αερίου, είναι επόμενο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Πως θα μπορέσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με τόσο χαμηλούς τζίρους; Χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία; Με οφειλές που διαρκώς αυξάνονται;

Όσο δεν λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα, τόσο εγκλωβίζονται στη μέγγενη της ενεργειακής ακρίβειας και των ανατιμήσεων, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την πορεία των ΜμΕ εξαρτώνται κρίσιμοι τομείς όπως η απασχόληση και η πορεία των δημοσίων εσόδων.

Αυτή την κρίσιμη περίοδο η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να σταθεί δίπλα στους μικρομεσαίους, κάνοντας έτσι πράξη και τις δεσμεύσεις της, έτσι ώστε να υπάρξει ρεαλιστική προοπτική βιωσιμότητας τους και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας ή λουκέτου λόγω της οικονομικής τους αδυναμίας.

Εκτός λοιπόν από τις πρόσθετες παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κύματος ακρίβειας, την κατάργηση μνημονιακών μέτρων όπως το τέλος επιτηδεύματος, τη ρύθμιση των 120 δόσεων ώστε να υπάρξει ένα πρόγραμμα αποπληρωμής οφειλών, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν απόλυτη ανάγκη από επιπλέον κεφάλαια που θα μπορούσαν να προέλθουν από τους κοινοτικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι χωρίς επιπλέον μέτρα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics