H φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών στην ελληνική αγορά

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη «Έκθεση του Διοικητή» της Τραπέζης της Ελλάδος (Απρίλιος 2021) η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα του θεσμικού πλαισίου «Φερεγγυότητα ΙΙ». Η χρήση εξειδικευμένων τεχνικών διαχείρισης κινδύνων, η εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διακυβέρνησης και η έμφαση στη διαφάνεια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την αξιοπιστία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καθιστώντας τα ασφαλιστικά προϊόντα ελκυστικές επενδυτικές επιλογές.

Επιπλέον, οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας έχουν συμβάλει τα τελευταία έτη στη δημιουργία νέων ασφαλιστικών προϊόντων, για την κάλυψη διαφορετικών κινδύνων (π.χ. κίνδυνος στον κυβερνοχώρο – cyber risk), ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη διείσδυση του ασφαλιστικού κλάδου σε όλο και περισσότερους τομείς της οικονομίας.

Η τεχνολογική εξέλιξη, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και οι επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες και για τα οποία αναζητούν αξιόπιστες λύσεις. Όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο «VII. Επισκόπηση της αγοράς Ιδιωτικής Ασφάλισης» της ως άνω Έκθεσης, τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων επηρεάστηκαν σημαντικά από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.

Η καμπύλη επιτοκίων που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τον υπολογισμό των υποχρεώσεών τους (καμπύλη μηδενικού κινδύνου) παραμένει, ιδίως στο βραχυπρόθεσμο τμήμα της, σε αρνητικά επίπεδα, αυξάνοντας περαιτέρω τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις (τεχνικές προβλέψεις) των ασφαλίσεων ζωής.

Αναφορικά με την φερεγγυότητα και τα ίδια κεφάλαια της ασφαλιστικής αγοράς, στις 30.9.2020 η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (SCR) ανήλθε σε 1,9 δισ. ευρώ, με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,4 δισ. ευρώ. 

Η Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση (MCR) στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς διαμορφώθηκε σε 0,7 δισ. ευρώ, με τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,3 δισ. ευρώ. Από άποψη ποιότητας, τα επιλέξιμα κεφάλαια της ασφαλιστικής αγοράς σε ποσοστό 95% ταξινομούνται στην υψηλότερη κατηγορία ποιότητας (Κατηγορία 1), ενώ όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν δείκτη κάλυψης σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%.

Πηγή: Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ΕΑΕΕ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2021

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΏΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 

Από τις 51 ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν με καθεστώς εγκατάστασης στην Ελλάδα το 2021, με βάση τις ασφαλιστικές τους εργασίες, οι 32 ήταν ασφαλιστικές επιχειρήσεις ασφαλίσεων κατά Ζημιών, οι 5 ήταν επιχειρήσεις ασφαλίσεων Ζωής και 14 ήταν επιχειρήσεις που ασκούν ταυτόχρονα δραστηριότητες ασφαλίσεων ζωής και ασφαλίσεων κατά ζημιών (συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις ζωής που, εκ των ασφαλίσεων κατά ζημιών, ασκούν αποκλειστικά τους κλάδους «Ατυχήματα» και «Ασθένειες»).

Ως προς την μορφή εγκατάστασης, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διακρίνονται σε 32 Ανώνυμες Ασφαλιστικές Εταιρίες, 16 Υποκαταστήματα αλλοδαπών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και 3 Πανελλαδικούς αλληλασφαλιστικούς συνεταιρισμούς.

Επιπρόσθετα, ασφαλιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα ασκούν και ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε., με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, και οι οποίες εποπτεύονται, ως προς τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των χωρών καταγωγής τους.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics