Η ανεργία και η κουλτούρα διαβίωσης

Του Γιάννη Βερμισσώ

Πρωτιά πτυχιούχων ανέργων σε όλη την Ευρώπη έχει η Ελλάδα. Πρωταθλητές και σε αυτή τη θλιβερή διαπίστωση σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΓΣΕΕ, έχουμε ως λαός να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο θέμα δημιουργώντας νέο προσανατολισμό στην οικονομία και κυρίως στην επιχειρηματικότητα.

Οι άνεργοι δε μπορεί να απορροφηθούν από το δημόσιο και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Οι πτυχιούχοι πρέπει να κατευθυνθούν σε νέες ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητας. Το μέλλον είναι εκεί και αυτό οφείλει η κάθε κυβέρνηση να στηρίξει, να καλλιεργήσει και να ανοίξει δρόμους και προοπτικές. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι άνεργοι – παρά το πραγματικό γεγονός ότι δεν έχουν εργασία – τότε τα επίπεδα της ανεργίας σπάνε ρεκόρ.

Σήμερα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες πτυχιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, έχουν περάσει το κατώφλι της ανέχειας και χωρίς πελάτες είναι πραγματικοί άνεργοι. Αυτοί οι άνεργοι που δεν μπαίνουν στην αρίθμηση διότι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες αποδεικνύουν ακόμη μια παθογένεια η οποία συντηρείται με τους ανθρώπους που εργάζονται ελάχιστο διάστημα, απολύονται και μετά λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας το οποίο είναι υψηλότερο από τον μισθό μερικής απασχόλησης.

Μια ακόμη πτυχή δύσκολη. Χρήζει διαχείρισης για να κάνει η χώρα ένα βήμα μπροστά αλλάζοντας την κουλτούρα διαβίωσης που έχει δημιουργηθεί και συντηρείται παράγοντας ομοιότυπα μοντέλα…

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics