Οι μεγάλες αλλαγές που ξεπερνούν τις ασφαλιστικές προβλέψεις

Του Γιάννη Βερμισσώ

Τα όσα συμβαίνουν «αλλού», σε περιοχές του πλανήτη πιο προηγμένες τεχνολογικά και σε επίπεδο λειτουργικότητας, όπως είναι η Αμερική, σου δείχνουν ότι ο «μικρόκοσμος» της κάθε αγοράς μάλλον απέχει αυτών που μπορεί να ισχύουν ή να αναπτύσσονται ως τάσεις κάπου αλλού…

Δηλαδή, ίσως η σημερινή «μάχη» στον κλάδο του αυτοκινήτου της ελληνικής πραγματικότητας, να είναι μια περιστασιακή ενασχόληση με ένα θέμα που αύριο μπορεί να μην απασχολεί κανένα.

Όμως η κάθε εθνική, τοπική, μικρή ή μεγάλη αγορά –κλάδος οφείλει να μαθαίνει για τις εξελίξεις, να ενημερώνεται για τα νέο – αναφυόμενα προκειμένου να κινείται προνοητικά για τα όσα σήμερα μπορεί να φανταστεί ότι έρχονται τα επόμενα χρόνια.

Και που έγκειται η σκέψη μας: πρόσφατα, μεταφέρθηκε δημοσίως σε ομιλία υψηλόβαθμου στελέχους της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, μια πρακτική που αναπτύσσεται στην Αμερική σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι οχημάτων όταν δεν χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους, μπορούν να το μισθώνουν σε ενδιαφερόμενους να μετακινηθούν και φυσικά  κάποιος ασφαλίζει αυτό το όχημα που ανήκει στον Α το μισθώνει στον Β για λίγες ημέρες και το ξαναπαίρνει ο Α ως ιδιοκτήτης και το ξαναμισθώνει όποτε ξανααποφασίσει. Προφανώς οι ασφαλίσεις: ώρας, ημέρα, εβδομάδας θα έχουν αισθητή την παρουσία τους σε όλου αυτό που εκεί στην Αμερική αναπτύσσεται ως τάση.

Πόσο μπορεί να αργήσει αυτό να έλθει στην Ευρωπαϊκή πρακτική σε συνδυασμό με άλλες φορολογικές συνιστώσες. Κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το πώς θα εξελιχθεί και εδώ η κατάσταση και το πώς θα συναρτηθούν οι ασφαλιστικές πρακτικές στα νέα δεδομένα. Πιθανόν εκείνη η στενή σχέση του ασφαλιστικού συμβολαίου με τον κάτοχό του να αποκτήσει μεγαλύτερη ελαστικότητα ή και περιοδικότητα όπως συμβαίνει με το αυτοκίνητο. Με τα χιλιόμετρα, με τη χρήση, με μικρή ή μεγάλη διάρκεια και πολλές ακόμα υπαρκτές ή κυοφορούμενες ευφάνταστες εκδοχές.

Σήμερα σκεπτόμαστε τεχνολογικά. Να εξυπηρετήσουμε αυτό που υπάρχει –το υφιστάμενο, το γνωστό, το δοκιμασμένο – με υποδομές. Γίνονται και κάποιες μικρές παραλλαγές. Όμως ίσως οι αλλαγές που έρχονται να είναι «έξω από το κουτί». Και εκεί χρειάζονται στοιχεία από τις μεγάλες πρωτοποριακές αγορές.

Υ.Γ: Και οι αρμόδιοι ακόμα να πειστούν για την Υγεία και τη Σύνταξη.
© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics