Ηλίας Κονταξής: Βλέπω το μέλλον με αισιοδοξία

Ο Ηλίας Κονταξής είναι ένας ασφαλιστικός πράκτορας που δραστηριοποιείται στην Πάτρα εδώ και 40 σχεδόν χρόνια. Μία πυρκαγιά στο εργοστάσιο του πατέρα του τον έκανε να εκτιμήσει την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο Ηλίας Κονταξής είναι ένας ασφαλιστικός πράκτορας που δραστηριοποιείται στην Πάτρα εδώ και 40 σχεδόν χρόνια. Μία πυρκαγιά στο εργοστάσιο του πατέρα του τον έκανε να εκτιμήσει την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης και παρά τις πανεπιστημιακές σπουδές του ως μαθηματικός, αφιερώθηκε έκτοτε στον ασφαλιστικό χώρο.

Παράλληλα είναι ιδιαίτερα ενεργός στην προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων του, καθώς και στις προσπάθειες για αναβάθμιση του κλάδου και έτσι έχει διατελέσει Πρόεδρος Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδας (τρεις συνεχείς θητείες), Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας και αυτή τη στιγμή είναι Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Σήμερα ο κ. Κονταξής μιλάει στο  insurance-eea για την προσωπική του πορεία, αλλά και για τις νέες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές της χώρας μας.

 

 Π.Μ.: Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά; Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία σας και πόσο βρίσκετε ότι έχει αλλάξει η αγορά μας αυτά τα χρόνια;

Ηλίας Κονταξής: Στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά δραστηριοποιούμαι από το 1975,  όταν πρωτοετής φοιτητής στην πόλη μου δημιούργησα το δικό μου ασφαλιστικό γραφείο, σε ένα πολυώροφο κτήριο στο κέντρο της Πάτρας, όπου στεγαζόταν  τότε  η βιοτεχνία του πατέρα μου. Να φανταστείτε τότε η ασφάλιση αυτοκινήτου ήταν προαιρετική και κάναμε μεγάλο αγώνα να πείσουμε κάποιον να ασφαλίσει το αυτοκίνητό του. Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο ήταν να μιλήσεις τότε για άλλους κλάδους.

Σε αυτά τα χρόνια που πέρασαν θα χαρακτήριζα την πορεία μου ως επιτυχημένη. Έκανα το επάγγελμα που μου άρεσε. Υπήρξα συνειδητοποιημένος ασφαλιστής, λόγω μιας πυρκαγιάς στο εργοστάσιό μας το 1973. Ο συγχωρεμένος Σωτηρόπουλος (Μαγδεμβούργερ) – γνωστός στους παλιότερους – μας αποζημίωσε για τις ζημιές της φωτιάς και έτσι συνέχισε απρόσκοπτα η λειτουργία της επιχείρησης. Τότε κατάλαβα πως αυτό δεν είναι επάγγελμα, αλλά η μοναδική λύση αποκατάστασης κόπων ζωής και γενεών  από μια καταστροφή και κανένας άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και τονίζω πως ήμουν συνειδητοποιημένος ασφαλιστής και δε διάλεξα απλά ένα επάγγελμα στην τύχη.

 

Π.Μ.: Με ποιους κλάδους ασφάλισης ασχολείστε; Σκοπεύετε να ασχοληθείτε εντονότερα με τα προϊόντα ζωής στο άμεσο μέλλον;

Ηλίας Κονταξής: Ασχολούμαι με όλους τους κλάδους ασφάλισης και όντως σκοπεύω να δώσω στο άμεσο μέλλον μεγαλύτερο βάρος στα νοσοκομειακά και συνταξιοδοτικά προγράμματα ασφάλισης, καθώς η ίδια η αγορά και τα νέα δεδομένα αναγκών τού καταναλωτή μάς οδηγούν εκεί.

 

Π.Μ.: Πώς βλέπετε τον σημερινό υποψήφιο πελάτη; Θεωρείτε πως η κρίση έχει επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την ασφαλιστική του συνείδηση;

Ηλίας Κονταξής: Ο σημερινός υποψήφιος πελάτης είναι σαφώς πιο συνειδητοποιημένος ασφαλιστικά, είναι αρκετά πιο ενημερωμένος και ζητά από μας επαγγελματισμό, στόχευση και επίλυση των αναγκών του με ειλικρινή και τίμιο τρόπο, καθώς η κρίση έχει επιδράσει αρνητικά μεν ως προς τη ρευστότητά του, αλλά από την άλλη  μεριά η ανασφάλεια που παράγει η κρίση εντείνει την ανάγκη εξασφάλισης των ήδη υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων που έχει ο καθένας. Παράλληλα ως καταναλωτές  και οικογενειάρχες αισθανόμαστε την ανάγκη να εξασφαλίσουμε ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας και αποταμίευσης, κάτι που η κρίση μάς στερεί ολοένα και πιο πολύ.

 

Π.Μ.: Ποιες ιδιαιτερότητες θεωρείτε πως έχει η ασφαλιστική αγορά της Πάτρας;

Ηλίας Κονταξής: Η αγορά της Πάτρας  διαφέρει από τις υπόλοιπες αγορές,  γιατί θεωρείται ίσως  η πιο αποβιομηχανοποιημένη περιοχή της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το ότι υπήρξε κέντρο πολιτισμού με μεγάλη επιρροή από τη Δυτική Ευρώπη  και ταυτόχρονα ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας, με μεγάλη εμπορική κίνηση εξαγωγικών δραστηριοτήτων ως πύλη της Ελλάδας προς Δυσμάς. Σήμερα όμως όλα αυτά έχουν πέσει σε πρωτοφανή ύφεση λόγω της κρίσης, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για το επάγγελμά μας.

 

Π.Μ.: Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εφαρμογή του νόμου περί προείσπραξης των ασφαλίστρων;

Ηλίας Κονταξής: Ιδιαίτερα προβλήματα  θα έλεγα πως είναι νωρίς να καταγράψουμε. Πάντως σε κάθε περίπτωση ήταν βιαστική απόφαση, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία για τα προβλήματα που θα ανακύψουν και το βασικότερο, θα έπρεπε ο καταναλωτής να ενημερωθεί πολύ προσεκτικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που μπορεί να έχει καταστροφικές  επιπτώσεις στην περίπτωση που εμπλακεί σε ατύχημα και βρεθεί για μερικές ώρες ανασφάλιστος. Σε μια περίοδο τέτοιας οικονομικής κρίσης και ανέχειας, που και οι πιο ανελαστικοί οργανισμοί (ΔΕΗ, Εφορία κ.λπ.) είναι ελαστικοί και επιδεικνύουν ανοχή ακόμα και για έναν μήνα, δεν μπορείς ξαφνικά να λες στον ασφαλισμένο ότι δεν έχεις ούτε μια ώρα ανοχή, ενώ μέχρι τώρα μπορούσες να έχεις το περιθώριο του μήνα για να πάρεις το ασφαλιστήριό σου.

 

Π.Μ.: Πόσο έχει αλλάξει η δουλειά σας μετά την εφαρμογή των πράξεων 30 & 31 της ΤτΕ;

Ηλίας Κονταξής: Σαφώς οι πράξεις 30 & 31 της ΤτΕ, που μετουσιώθηκαν σε νόμο  τόσο σύντομα και βίαια, έχουν αυξήσει σημαντικά τη γραφειοκρατική εργασία στα γραφεία μας και θα έλεγα ότι χρειαζόμαστε έναν υπάλληλο τουλάχιστον επιπλέον, για να παρακολουθεί το νέο σύστημα είσπραξης-πληρωμών.

Π.Μ.: Πώς βλέπετε το μέλλον του ασφαλιστικού πράκτορα στην Ελλάδα;

Ηλίας Κονταξής: Το μέλλον του ασφαλιστικού πράκτορα, όσο και να σας φανεί παράξενο, το βλέπω αισιόδοξα. Βέβαια όχι με τη σημερινή του μορφή ακριβώς, αλλά με τη μορφή ένωσης επαγγελματιών ασφαλιστών, που θα υπηρετούν το θεσμό και τον καταναλωτή με επαγγελματισμό και βαθιά γνώση του αντικειμένου. Άλλωστε τα στοιχεία αυτά  είναι η απαραίτητη προστιθέμενη αξία που μας διαφοροποιεί ποιοτικά από τη  σουπερμαρκετίστικη αντίληψη  που προσπαθούν να περάσουν τα τραπεζικά και άλλα κανάλια πώλησης ασφαλειών.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics