Καταβυθίζεται με τους φόρους η αγορά

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Αναμφισβήτητα τα μέτρα είναι βαριά φορομπηχτικά, άγρια και..σίγουρα δεν τα θέλει κανείς.

Αυτό βέβαια είναι η θεωρητική προσέγγιση επί της οποίας «σφάζονται» παλληκάρια.

Η πρακτική προσέγγιση, αυτή που μας ενδιαφέρει κιόλας είναι αν τα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν, και εάν υπάρχει υπόβαθρο για να αποδώσουν.

Μπορεί η ασφαλιστική αγορά να σηκώσει το βάρος των επιβαρύνσεων στα ασφάλιστρα; Μπορεί ο πολίτης να πληρώσει και άλλο;  Οι συνθήκες βρίσκονται στο όριο. Μπορεί η μικρομεσαία επιχείρηση να επιβαρυνθεί;

Μπορούν να εισπραχθούν ή να εντοπιστούν τα κονδύλια που αναζητούνται;

Αδύνατο αν δει κανείς με προσοχή τα νούμερα που δόθηκαν στην δημοσιότητα και επιτάσσουν: για την επιχειρηματικότητα μέτρα επιπλέον των 4 δις ευρώ ετησίως, 375 εκ. μηνιαίως και 12,5 εκ. ημερησίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων και του προέδρου τους κ. Κορκίδη, οι ετήσιες επιβαρύνσεις υπολογίζονται σε 1,8 δις ευρώ από τις αυξήσεις ΦΠΑ, σε 470 εκ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και σε 580 εκ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας επιχειρηματικών κερδών από 26% σε 29% και την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 85% σε 100%.

Οι απαντήσεις γνωστές. Δεν μπορεί κανείς να επιβιώσει αξιοπρεπώς. Το ίδιο και τα νοικοκυριά που επίσης δεν μπορούν να τα «βγάλουν πέρα».

Οι εισπράξεις που πρέπει να γίνουν είναι προφανώς αδύνατες και το Ταμείο μάλλον θα αποκαλυφθεί σύντομα ότι θα μείνει άδειο όπως έμεινε μέχρι σήμερα.

Τελικά ότι κάναμε ήταν απλώς αλλαγή περιβάλλοντος  και το ταξίδι για την Ιθάκη δεν άξιζε…

© INSURANCE EEA 2022. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics