Όλα-θα πρέπει-να δείχνουν την ενιαία εικόνα της ιδιωτικής ασφάλισης

Του Γιάννη Βερμισσώ

Η εκδήλωση της ΕΑΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Εκεί, φέτος, έγινε για πρώτη φορά, πιο ξεκάθαρη η θέση του πολιτικού συστήματος και των τεχνοκρατών (ΤτΕ) απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση. Ήταν, θα λέγαμε, όλοι θετικότεροι από το παρελθόν για τον κλάδο χωρίς βέβαια να είναι και πολύ συγκεκριμένοι. Έλειψε αυτό το κάτι λίγο πιο στοχευμένο, που θα έδινε την αίσθηση ότι πράγματι υπάρχει μια τροχοδρομημένη προσέγγιση που θα υλοποιηθεί άμεσα ή που ξεκινά να υλοποιείται με την συμμετοχή όλων.

Αυτό έλειψε. Δημιουργώντας βέβαια και τις αντίστοιχες σκέψεις. Πόσο άμεσα θα ξεκινήσει μια μετάβαση της ιδιωτικής ασφάλισης σε ένα νέο περιβάλλον. Πότε μπορεί να ξεκινήσει η συνεργασία (ΣΔΙΤ) και τόσα ακόμη που θεωρητικά υποστηρίχθηκαν εκεί στο Μέγαρο από τους ομιλητές.

Ωστόσο,  καταγράψαμε άλλη μια έλλειψη… Δεν ακούστηκε η «φωνή» της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι εκπρόσωποι του κλάδου θεσμικοί και συνδικαλιστικοί ήταν εκεί, ατυχώς λόγω μη πρόβλεψης του προγράμματος, δε δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων να ακούσουν λίγο πιο εξειδικευμένα την θέση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σχετικά με την ενεργοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης σε μεγάλους τομείς όπως η Υγεία, η Σύνταξη και οι Φυσικές Καταστροφές.

Θα ήταν καλύτερο και αυτό ο συντελεστής-παράγοντας της αγοράς να παρουσιάσει τους δικούς του λόγους, τα δικά του ερείσματα που θα αιτιολογούν την θετικότερη στάση του κράτους απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση. Κανείς δε θα αμφισβητήσει ότι δείχνει μια πιο μεγάλη δυναμική,  όλοι οι συντελεστές της αγοράς να εμφανίζονται από κοινού στις διεκδικήσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη της αγοράς.

Και να μη ξεχνάμε ότι η εκδήλωση, η αποσκοπεί κάθε χρόνο να δώσει ένα στίγμα για την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, να αποστείλει μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα και να κερδίσει μεγαλύτερη αναγνώριση η οποία και θα αποτυπωθεί στην εξέλιξη των εργασιών της.

Είναι κοινός ο στόχος και κοινές οι διεκδικήσεις.

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics