Όταν ο σεισμός χτυπά την πόρτα… στην Ελλάδα συναντά «λεονταρισμούς»

Του Γιάννη Βερμισσώ

Κανείς δεν το περιμένει. Και όμως γίνεται. Η γειτονική Αλβανία μετρά θύματα, αντιμετωπίζει πληγές, και αντικρίζει καταστροφή άγρια. Σκληρό το θέαμα και τεράστιο το κόστος ηθικό και στη συνέχεια υλικό. Άλλο ένα μήνυμα για την προηγμένη Ελλάδα που ακόμα φλερτάρει με τον κίνδυνο στον απόηχο μια άλλης εποχής που «τα σπίτια ήταν χαμηλά».

Όμως δεν είναι έτσι, σεισμοί πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και στοίχισαν ακριβά και σε ζωές και σε υλικές υποδομές. Και το κράτος μας, και η κάθε κυβέρνησή του,  όταν συμβεί το κακό έρχεται και «λεονταρίζει», δηλώνει έτοιμη, ανταποκρίνεται άμεσα, τάζει και δίνει αποζημιώσεις. Και μετά για μήνες διαλαλεί πως κινήθηκε, πόσο γρήγορα το έκανε, πόσο έτοιμη ήταν και πόσα λεφτά εκταμίευσε από τον κουμπαρά για να δώσει ως στήριξη.

Παρωχημένες αντιλήψεις, τακτικές και απόψεις. Να αποδείξουμε ότι είμαστε «δυνατοί» «οι καλύτεροι», «οι μάγκες» που «πληρώνουν» τις ζημιές.

Και από την άλλη πλευρά ο λαός που επίσης ζητά να πληρώσει το κράτος τη ζημιά. Να πάρει την ευθύνη της πλημμύρας του σεισμού, της θύελλας.

Όλα αυτά ανήκουν σε μιαν άλλη εποχή που ατυχώς αποδεικνύουν ότι οι σημερινές προσεγγίσεις έμειναν στα παλιά.

Η οργανωμένη αντιμετώπιση, η δημιουργία ενός φορέα με τη συμμετοχή πολλών και αρμόδιων φορέων που όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα κράτη έχει την αρμοδιότητα να ασφαλίζει, καλύπτει και αποζημιώνει τις ζημιές είναι αυτό που η σύγχρονη σκέψη επιτάσσει.

Η ζωή πάει μπροστά και  δεν ψάχνει λέοντες αλλά σκεπτόμενους που μπορούν να συμβάλλον στην πρόοδο.

Υ. Γ: Λύσεις και μάλιστα φθηνές υπάρχουν.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics