Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου- Ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, στις 23 Απριλίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζει ότι «σε μία εποχή μεγάλων κοινωνικών αναδιαρθρώσεων, σαρωτικών τεχνολογικών εξελίξεων και πολιτιστικών ανακατατάξεων, η ανάγνωση μπορεί να γίνει μια σταθερά μέσα στον κλυδωνισμό, ένα νήμα που μας συνδέει με τους άλλους, μια οδός προς την εσωτερική ελευθερία», ενώ παράλληλα αναφέρεται στην απώλεια της Μυρσίνης Ζορμπά, υπογραμμίζοντας ότι «πίστευε με πάθος ότι το βιβλίο μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο».

Ειδικότερα, στην ανάρτηση της στο Facebook, στις 22 Απριλίου 2023, (https://www.facebook.com/KateSakellaropoulou ) η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Αύριο, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, γιορτάζουμε ένα πολυδιάστατο πνευματικό αγαθό, όχημα πολιτισμού, δημιουργικότητας και μόρφωσης, πυκνωτή διανοητικού, οικονομικού, κοινωνικού, συμβολικού κεφαλαίου. Γιορτάζει ο χώρος του, ως τόπος γόνιμων συναντήσεων και ουσιαστικής κυκλοφορίας ιδεών και συναισθημάτων. Γιορτάζουν οι άνθρωποί του, εκδότες και βιβλιοπώλες, συγγραφείς, επιμελητές, διορθωτές, εικονογράφοι, τυπογράφοι, μοναχικοί αναγνώστες και βιβλιοφιλικές κοινότητες, βιβλιοθήκες ιδιωτικές και δημόσιες. Γίνεται, έτσι, ακόμη πιο αισθητή και οδυνηρή η απώλεια προσώπων όπως η Μυρσίνη Ζορμπά, μεταξύ άλλων συνιδρύτρια των πολύτιμων εκδόσεων «Οδυσσέας», πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, μετέπειτα Υπουργός Πολιτισμού, μια διανοούμενη που πίστευε με πάθος ότι το βιβλίο μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο. Σε μια εποχή μεγάλων κοινωνικών αναδιαρθρώσεων, σαρωτικών τεχνολογικών εξελίξεων και πολιτιστικών ανακατατάξεων, η ανάγνωση μπορεί να γίνει μια σταθερά μέσα στον κλυδωνισμό, ένα νήμα που μας συνδέει με τους άλλους, μια οδός προς την εσωτερική ελευθερία».

Ιστορία

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (World Book and Copyright Day) που γιορτάζεται στις 23 Απριλίου δεν είναι η ίδια με την World Book Day που γιορτάζεται την πρώτη Πέμπτη κάθε Μαρτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, ούτε με την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου.

Επισήμανση: Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (World Book and Copyright Day) γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, πλην Βρετανίας και Ιρλανδίας, σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Απρίλιος, από 2 έως 23, είναι μήνας βιβλίου. Από την επέτειο της γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στις 2 Απριλίου (1805) ως την επέτειο των θανάτων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του Μιγκέλ Θερβάντες στις 23 Απριλίου (1616).

Η ιστορία μιας ημέρας – 1930

Η ιδέα μιας γιορτής αφιερωμένης στο βιβλίο ανήκει στον Ισπανό συγγραφέα, μεταφραστή και αρθρογράφο Vicente Clavel Andrés. Ο Vicente Clavel, μέγας θαυμαστής του Θερβάντες και θιασώτης της άποψης ότι η πρόοδος και ο πολιτισμός περνάνε από τις σελίδες των βιβλίων, πρότεινε ήδη από το 1922 μια γιορτή προς τιμήν του δημιουργού του «Δον Κιχώτη» στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων του.

Η πρώτη Ημέρα του Βιβλίου γιορτάστηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1926 στη Βαρκελώνη, όπου ζούσε ο συγγραφέας και χτυπούσε η καρδιά της εκδοτικής «βιομηχανίας» της χώρας.
Όμως το 1930 η γιορτή μετατέθηκε για τις 23 Απριλίου, επέτειο του θανάτου του συγγραφέα, στον οποίο αποδίδεται μέχρι σήμερα η πατρότητα του σύγχρονου μυθιστορήματος.
Αυτό συνέβη πιθανότατα διότι η 23η Απριλίου είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της Καταλονίας (Diada de Sant Jordi), κατά την οποία ο κόσμος και ειδικά τα ζευγάρια συνήθιζαν να ανταλλάσσουν δώρα. Επιπλέον, ο καιρός προσφέρονταν για υπαίθριες εκδηλώσεις με μαζική προσέλευση.

Το 1931 στο «μίγμα» προστέθηκε η Έκθεση Βιβλίου της Βαρκελώνης. Η έκθεση έγινε αμέσως πολύ δημοφιλής και το έθιμο ήταν -και παραμένει- οι άνδρες να προσφέρουν στις αγαπημένες τους ένα τριαντάφυλλο και αυτές να ανταποδίδουν με ένα βιβλίο.

Η ιστορία μια ημέρας – 1995

Το 1995, 65 χρόνια μετά από την θεσμοθέτησή της στην Καταλονία, η UNESCO χαρακτήρισε την 23η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικής Ιδιοκτησίας, σε μία απόπειρα να προωθήσει την φιλαναγνωσία, την εκδοτική δραστηριότητα και την αναγνώριση της πνευματικής εργασίας.

Παίρνοντας «γραμμή» από τους Ισπανούς, η UNESCO επέλεξε την συγκεκριμένη ημερομηνία για την συμβολική αξία της.

Ως εκ θαύματος, την ημέρα εκείνη το 1616, εκτός από τον Θερβάντες, έφυγε από τη ζωή άλλος ένας γίγαντας των γραμμάτων, ο ποιητής και δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο άνθρωπος που έδωσε στην θεατρική τέχνη την σημερινή της μορφή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στην Ελλάδα

Ξεκινώντας από το 2016, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, υιοθέτησε την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου και για την Ελλάδα.

Προ πανδημίας, από τις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, έως της 23, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ένας καταιγισμός εκδηλώσεων, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, σκόπευε στην προσέλκυση αναγνωστών όλων των ηλικιών και την προώθηση της ιδέας του βιβλίου ως μέσου ψυχαγωγίας, αυτοβελτίωσης και προσωπικής προόδου.

 

Πηγές:

-ΑΠΕ-ΜΠΕ

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics