Γ. Χατζηθεοδοσίου στο STAR Κεν. Ελλάδος για την ακρίβεια και τις εξελίξεις στα Επιμελητήρια

Για τη μεθοδευμένη απομάκρυνσή του από την Προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος αλλά και για το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, την ακρίβεια, μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR Κεντρικής Ελλάδος (21/02/2022).

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξήγησε ότι στο διάστημα των έξι μηνών της Προεδρίας του στην Κ.Ε.Ε.Ε. -θέση στην οποία εξελέγη ομόφωνα μετά τον αδόκητο χαμό του Κωνσταντίνου Μίχαλου- όλες οι αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ήταν ομόφωνες.

“Στα 150 χρόνια της επιμελητηριακής ιστορίας δεν έχει συμβεί ποτέ να ζητείται η απομάκρυνση ενός Προέδρου όταν δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα και όλες οι αποφάσεις είναι ομόφωνες”, σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι “επικράτησε μία κομματική λογική” και αναφερόμενος συγκεκριμένα στον ρόλο του Γενικού Διευθυντή της ΝΔ και Προέδρου του ΕΒΕΑ, Γιάννη Μπρατάκου.

“Είμαι 41 χρόνια επιχειρηματίας, 22 χρόνια στον επιμελητηριακό θεσμό, 12 χρόνια Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.” και θα συνεχίζω να υπερασπίζομαι τους μικρομεσαίους, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, συμπληρώνοντας:

“Όταν ακριβαίνει το ρεύμα, θα λέω ότι ακριβαίνει. Δεν μπορώ να πω ότι φθηναίνει. Όταν η ακρίβεια μεγαλώνει, θα λέω ότι η ακρίβεια είναι μεγάλη. Aυτό έκανα πάντα. Στην προηγούμενη κυβέρνηση έλεγα ότι οι φόροι που υπάρχουν καταστρέφουν τις επιχειρήσεις και τις οδηγούν στο κλείσιμο. Δεν μπορεί ένας εκπρόσωπος θεσμικού φορέα να μην αναφέρει τα προβλήματα που έχουν οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρομεσαίες”.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των ανατιμήσεων που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει όλο το 2022 και ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 7% αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Το κόστος του ρεύματος σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον μεγαλύτερο από αυτό του ενοικίου, επισήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζοντας ότι πέραν των επιχειρήσεων και τα νοικοκυριά βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Τα Επιμελητήρια, όπως εξήγησε, έχουν προτείνει αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα από το 50% στο 75%, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και αύξηση, από 72 σε 120, των δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας.

Σύμφωνα επίσης με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α., κομβικό ρόλο στο παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων θα παίξουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, από τα οποία ωστόσο επί του παρόντος αποκλείεται μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. “Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τον τρόπο να στηρίξει το σύνολο των επιχειρήσεων”, τόνισε.

Δείτε το βίντεο: 

© INSURANCE EEA 2023. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics